Aktualno
StoryEditor

‘Istočni grijeh‘: Tajni računi Majke Tereze i zlostavljanja mladih sjemeništaraca

25. Studeni 2017.

Čini se kao da više ništa što se događa iza debelih zaštitnih zidova Svete Stolice ne može iznenaditi. Ali, najnovija knjiga talijanskog istraživačkog novinara Gianluigija Nuzzija, nazvana Istočni grijeh, nadilazi glasine i navodi brojne kriminalne aktivnosti unutar Vatikanskih zidina.

Nuzzi je sa svojim dvjema knjigama, Trgovci u hramu iz 2015. i Njegova Svetost iz 2012., već napravio veliku pomutnju u Vatikanu, nakon skandala Vatileaks. Ovoga je puta svoju knjigu Istočni grijeh osobno dostavio glavnom vatikanskom tužitelju.

- Postoji dokaz o zločinima klerika nad djecom. Pogledajmo što će sada poduzeti, rekao je Nuzzi za The Daily Beast.

Knjiga je prepuna opscenih detalja, potkrijepljenih kopijama iscrpnih dokumenata. Također, Nuzzi je rasvijetlio misterij nestanka petnaestogodišnje Emanuele Orlandi, kćeri vatikanskog zaposlenika, koja je nestala prije 30 godina i čije tijelo nikada nije pronađeno. Teorije zavjere govore da je bila zatočena kao seksualna robinja za svećenike ili da ju je ubila lokalna rimska banda.

>>>Vražja enigma: Dešifrirano pismo iz 17. stoljeća koje je napisala redovnica ‘opsjednuta’ Sotonom

Osim toga, u knjizi se bavi i teorijom da Papa Ivan Pavao I, koji je vladao samo 33 dana prije izbora Pape Ivana Pavla II, nije ubijen nego da je popustio pred korupcijom i kriminalom kojima se navodno bavio.

Čak se i Majka Tereza našla u ovoj knjizi vatikanskih skandala. Nuzzi je otkrio tajne izvatke bankovnih računa, u dolarima i talijanskim lirama, koje je ova najpoznatija humanitarka i svetica navodno imala u ime svoje dobrotvorne organizacije. Nuzzi kaže da su njezini računi toliko puni i da se neto vrijednost broji u milijunima. U vrijeme kada je rijetko koja žena imala bankovni račun na svoje ime, Majka Tereza je kao najbogatija klijentica u banku dolazila kroz tajna vrata.

Međutim, Nuzzi tvrdi da je ovime samo zagrebao po površini i donosi strašne dokaze o raširenom seksualnom zlostavljanju u sjemenišnoj školi San Pio X. Nuzzi je razgovarao s jednim bivšim sjemeništarcem te je objavio transkripte telefonskih razgovora u kojima svećenici razgovaraju o igranju s dječacima, o tome da se ejakulacija naziva "mlijeko" i da je oralni seks igra koju se treba igrati jednom u dva dana.

Za svaku svoju tvrdnju Nuzzi prilaže transkripte razgovora, video snimke i drugu dokumentaciju, a za The Daily Beast kaže da je od svih otkrića najvažniji taj dječak koji je svjedočio zlostavljanjima i da treba obratiti pažnju na tu priču.

20. travanj 2024 13:19