Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Delfini su prvi u prepoznavanju sebe

21. Siječanj 2018.

Ljudi, čimpanze, slonovi, svrake i delfini prema znanstvenim istraživanjima mogu prepoznati svoj odraz u ogledalu. Prepoznavanje sebe često se uzima kao mjera neke vrste inteligencije i samosvijesti, iako znanstvenici nisu sasvim složni po tom pitanju. Također, ono što je veoma zanimljivo istraživačima jest pitanje, ne samo koje vrste imaju tu sposobnost, već u kojoj dobi se ona javlja.

Djeca tako počinju pokazivati znakove samoprepoznavanja najranije u dobi od 12 mjeseci, dok je kod čimpanza to oko druge godine života. Iznenađujuće, novo istraživanje otkriva da su delfini prvi u prepoznavanju sebe i to već u sedmom mjesecu života, odnosno ranije od ljudi, piše NY Times.

>>>Ženke australskih zelenih želvi ugrožene, zbog zagrijavanja manjak mužjaka

Diana Reiss, psihologinja na fakultetu Hunter u suradnji sa svojom asistenticom Rachel Morisson tijekom više od tri godine je proučavala dva mlada delfina u Nacionalnom akvariju u Baltimoreu. Reiss je objasnila kako je vrijeme pojave samoprepoznavanja značajno jer djeci otvara mogućnosti vezane uz druge događaje fizičkog i društvenog razvoja. Budući da delfini razvijaju svijest u tim područjima ranije od ljudi, znanstvenici su predviđali kako kod te vrste se samosvijest ranije pojavljuje.

Ženka delfina Bayley sa sedam mjeseci je počela pokazivati znakove samo usmjerenog ponašanja kao što su brzo okretanje i zauzimanje neobičnih poza. Ress je i uočila kako delfini mogu svoje oči usmjeriti prema ogledalu i promatrati se u tišini.

Mužjak Foster imao je 14 mjeseci kada je istraživanje započelo, te je pokazivao posebnu sklonost da se okreće naopačke i puše mjehuriće ispred ogledala u akvariju kroz koje su istraživači promatrali ponašanje delfina.

Životinje su također prošle test u kojem su istraživači nacrtali znak na nekom dijelu njihova tijela koje delfini nisu mogli vidjeti bez zrcala. U tom testu životinje su morale primijetiti oznaku i obratiti pozornost na nju. Delfini su, nakon uočavanja oznake, perajama ukazivali na oznaku i dodirivali ju.

>>>Stop geganju po ulicama: Izraelski ježevi na strogoj dijeti zbog pretilosti

Jedinke koje su sudjelovale u tom testu bile su stare 24 mjeseca, jer je to najranija dob kada istraživači smiju testirati mlade životinje. Tijekom testiranja, mlade životinje vrijeme su uvijek provodile s grupom odraslih, a ogledalu su prilazile samo kada su to htjele.

Pravila za testiranje djece su nešto manje stroga, stoga su njih testirali oznakama u dobi od 18 do 24 mjeseca. Ovakva istraživanja su značajna jer znanost treba otkriti je li pojava samoprepoznavanja u korelaciji s pojedinim prekretnicama u razvoju.

24. travanj 2024 00:59