Aktualno
StoryEditor

Istraživanje EY pokazalo da nefinancijski rizici imaju odlučujuću ulogu pri odabiru investicija

24. Travanj 2017.

Nefinancijski rezultati i informacije često su imali odlučujuću ulogu pri donošenju investicijskih odluka, kazalo je 68 posto investitora u novom istraživanju revizorsko-konzultantske tvrtke EY. Cilj istraživanje bio je ispitati utjecaj klimatskih promjena i održivog poslovanja na investicijske procese.

>>>Lider invest u Bjelovaru: Sve veći interes ulagača za kvalitetna ulaganja okrenuta izvozu

U kontekstu nedavnih ekoloških i društvenih skandala te rastuće potrebe kompanija za stvaranjem dugoročne vrijednosti, 82 posto investitora u navedenom istraživanju istaknulo je kako su rizici povezani s okolišem, socijalnim pitanjima i upravljanjem bili predugo zapostavljeni u poslovnome svijetu. Dodatno, čak 81 posto ispitanika tvrdi da kompanije ne objavljuju na odgovarajući način podatke o nefinancijskim rizicima koji mogu utjecati na njihovo poslovanje.

U trećem uzastopnom istraživanju EY-a sudjelovalo je više od 320 investitora diljem svijeta s ciljem ispitivanja njihovih stavova o dostupnosti i kvaliteti nefinancijskih informacija kompanija te u kojoj mjeri oni koriste navedene informacije prilikom donošenja investicijskih odluka. Ispitanici su visoko pozicionirani investitori od kojih polovica radi u institucijama koje raspolažu s imovinom većom od 5 milijardi USD.

Trenutačno stanje suprotno od iskazanih stavova

Istraživanje je pokazalo da 81 posto ispitanika danas posebnu pozornost posvećuje nefinancijskim podacima, što i ne čudi kada je njih 89 posto istaknulo kako snažan fokus na nefinancijska pitanja može generirati održiv povrat uloženog kroz duže razdoblje. Većina investitora (74 posto), kada govori o čimbeniku koji motivira kompanije na objavljivanje tih informacija, na prvo mjesto stavlja izgradnju korporativne reputacije u odnosu s klijentima.

[caption id="attachment_269513" align="aligncenter" width="782"] Izvor: 2017 CCaSS Institutional Investor Survey: Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?, EY, travanj 2017.[/caption]

Da će se navedeno područje o objavljivanju nefinancijskih informacija kroz nadolazeće vrijeme morati razvijati i pratiti potrebe tržišta pokazuju podaci kako 60 posto investitora naglašava zahtjeve svojih klijenata za informacijama povezanim s okolišem, socijalnim pitanjima i upravljanjem. Ipak, njih čak 73 posto ističe kako danas provode tek neformalne procjene ili te faktore uopće ne razmatraju. Među glavnim razlozima zbog kojih investitori u procesu odlučivanja ne uzimaju u obzir nefinancijska pitanja, ističe se činjenica da mjerenje nefinancijskih rezultata u različitim kompanijama nije usporedivo, kao i stajalište da su nefinancijski podaci nedosljedni, nedostupni i neprovjereni.

[caption id="attachment_269514" align="aligncenter" width="1259"] Izvor: 2017 CCaSS Institutional Investor Survey: Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?, EY,travanj 2017.[/caption]

Glavni razlozi zbog kojih bi investitori mogli odustati od investiranja prema 76 posto ispitanika su rizik od slabih rezultata na području okoliša, socijalnih pitanja i upravljanja ili činjenica da su takve rezultate već ostvarili, potom rizik od manjka resursa (75 posto) te rizik od klimatskih promjena (71 posto) zaključuje se u istraživanju.

- Kao što se može vidjeti iz istraživanja, važnost održivog razvoja u svijetu eksponencijalno raste, dok je to u Hrvatskoj još uvijek pitanje koje mnogi shvaćaju na pogrešan način. Dio direktora i članova uprava pod održivim razvojem i društveno odgovornim poslovanjem podrazumijeva sponzorstva i donacije (filantropija), ne uviđajući da je priča puno šira i zahtjevnija. Prenošenjem direktive EU-a o nefinancijskom izvještavanju u hrvatsko zakonodavstvo napravljen je korak prema popularizaciji te teme. Međutim, u samom zakonu isključivo je riječ o izvještavanju o nefinancijskim podacima, dok je kod društava mnogo važnije izgraditi koncept tone from the top, u okviru kojeg bi se način razmišljanja te procesi i procedure bazirali na održivosti. Iznimno je važno da održivi razvoj postane okosnica strategije društava, a nefinancijsko izvještavanje samo alat za praćenje izvršavanja tih strategija, istaknuo je Filip Hitrec, stariji menadžer u Odjelu revizije u EY-u Hrvatska.

20. travanj 2024 03:12