Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Liderice ‘škrtije‘ od lidera u dijeljenju nagrada sa suradnicima

15. Listopad 2017.

Prema istraživanju, više visokorangiranih muškaraca je spremno nagraditi svoje suradnike nego visokorangiranih žena, otkriva Psy Post.

Od ranog djetinjstva, djevojke uspostavljaju bolje prijateljske odnose s istospolnim vršnjakinjama jednakog statusa, dok su dječaci spremniji na suradnju s istospolnim vršnjacima različitih statusa.

>>>Bračni usponi i padovi utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava

Istraživači su proučavali 50 odraslih na fakultetima za psihologiju diljem SAD-a i Kanade, te otkrili kako muški profesori češće pristaju na suradnju s asistentima istog spola nego žene. Kada je riječ o suradnji s drugim profesorima istog spola, žene su bile jednako spremne na tu suradnju kao i muškarci.

Tijekom tri studije u kojima je sudjelovalo 187 muških i 188 ženskih ispitanika, istraživači su otkrili da muškarci višeg statusa više ulažu u suradničke odnose nego žene. U prvom istraživanju, ispitanicima je rečeno da su oni najviše ili najmanje utjecajna osoba u grupi. Nakon toga su upitani koliko je vjerojatno da bi svoju hipotetsku nagradu podijelili s partnerom drugačijih kompetencija koji im je pomogao da dođu do nagrade.

U sve tri studije, muški vođe grupe veći dio nagrade su podijelili s partnerima, dok su žene veći dio nagrade ostavile za sebe.

U drugoj i trećoj studiji hipotetska nagrada je zamijenjena malom novčanom nagradom. Sudionicima je rečeno da su oni vođa grupe, te da moraju nagradu koju su osvojili podijeliti među svojim partnerima. U svim eksperimentima partneri su bili sudionici istog spola.

>>>Istraživanje: Bogatstvo potiče tjelovježbu

U zaključku istraživanja navedeno je kako žene moraju naučiti dijeliti s niže rangiranim pripadnicama istog spola. Otkriveno je i da muškarci imaju prirodnu sklonost ojačati grupu, što bi im moglo pomoći u napredovanju u hijerarhijskim organizacijama.

Istraživači vjeruju da bi žene trebale surađivati kako bi svojom jedinstvenom perspektivnom doprinijele svijetu, što zahtijeva više suradnje među ženama.

26. travanj 2024 23:58