Aktualno
StoryEditor

Istraživanje pokazalo da razvoj jezičnih vještina počinje u maternici

30. Srpanj 2017.

Novo istraživanje provedeno na Odjelu za lingvistiku Sveučilišta Kansas otkrilo je da fetusi, mjesec dana prije rođenja, uspijevaju razlikovati različite jezike, prenosi Kansas University.

U istraživanju je korištena neinvazivna osjetilna tehnologija, a rezultati objavljeni u časopisu NeuroReport pokazali su da postoje implikacije za istraživanje fetusa u raznim područjima.

Voditeljica tima istraživača, Utako Minai, kazala je da istraživanje pokazuje kako razvoj ljudskog mozga počinje veoma rano, nekoliko dana nakon rođenja. Novorođenčad je pokazala osjetljivost na ritmičke razlike između jezika.

>>>Antibiotici u trudnoći oslabljuju novorođenčetov imunosni sustav

Fetusi u maternici čuju zvukove, čak i govor koji dolazi izvana, međutim on je dosta prigušen, no unatoč tome čuju i osjete ritam jezika.

Iako su već provedena istraživanja koja dokazuju da fetusi mogu razlikovati različite jezike na temelju ritma, ni jedno od tih istraživanja nije koristilo toliko precizne instrumente.

Prethodna takva studija koristila je ultrazvuk kako bi promatrala prepoznaju li fetusi promjene u jeziku mjerenjem promjena frekvencije srca fetusa. Studija je otkrila da su fetusi osjetljivi na promjenu govornih zvukova, no nije otkrila nastaje li ta osjetljivost razlikama u jeziku ili u zvuku, stoga je novo istraživanje kontroliralo taj faktor tako kroz dva jezika koje je govorila ista osoba.

U istraživanju je sudjelovalo dvadeset žena u devetom mjesecu trudnoće, te govornik čije su dvije snimke, jedna na engleskom, druga na japanskom reproducirane fetusima. Razlog odabira upravo tih jezika jest različita dinamička struktura između engleskog i japanskog.

>>>Roditelji nisu krivi: neke bebe jednostavno plaču više od ostalih

Otkucaji srca fetusa mijenjali su se kad su čuli nepoznat jezik, japanski, nakon što su cijelo vrijeme slušali engleski, dok se prelaskom s japanskog na njima poznat engleski puls nije promijenio.

- Ovi rezultati pokazuju da razvoj jezika započinje u maternici. Fetusi su prilagođavali svoj sluh na jezik koji namjeravaju savladati i prije no što su rođeni, temeljem govornih signala koje primaju dok su u maternici. Prenatalna osjetljivost na ritmička svojstva jezika mogla bi djeci omogućiti lakše savladavanje stranog jezika. Rezultati ovog istraživanja mogu se koristiti i u drugim područjima, rekla je Minai.

27. travanj 2024 13:29