14. studeni 2016.

Istraživanje pokazalo kako tehnološki lideri mijenjaju značenje vrijednosti

Granice u tehnološkom sektoru sve su nejasnije. Danas više nije toliko jednostavno razlikovati hardver, softver, usluge i telekomunikacije jer se društva razvijaju na svim tim područjima kako bi proširila svoja tržišta i bazu klijenata. U svom godišnjem globalnom istraživanju 50 najvećih društava u ICT sektoru „Global ICT 50“, PwC-ovo društvo za strateški konzalting Strategy& ističe da se najuspješnija društva definiraju prema jedinstvenoj strateškoj vrijednosti koju donose svojim klijentima.

„ICT sektor prolazi kroz proces preobrazbe”, objasnio je dr. Florian Gröne, koautor ovogodišnjeg istraživanja društva Strategy& i pricipal PwC-a u SAD-u. „Digitalizacija. Mobilnost. Internet stvari. Veliki podaci: te i druge nove tehnologije preoblikuju način na koji društva pristupaju tržištu.”

Gledajući rezultate ovogodišnjeg globalnog istraživanja na popisu 50 najvećih društava u ICT sektoru možemo vidjeti već etablirane lidere kao što su SAP i Microsoft, no i neke novopridošlice kao što su Salesforce.com i Netapp. No, ocjenjivanje financijskih rezultata samo je dio priče. Osim što se utvrđuju akteri koji mijenjaju i preoblikuju ICT sektor, ovogodišnje istraživanje razmatra i način na koji društva definiraju svoju stratešku vrijednost.

„Ako ste lider tehnološke kompanije, jedna od najvrjednijih strateških aktivnosti koju možete poduzeti jest usredotočiti se na svoju ponudu vrijednosti”, rekao je dr. Germar Schröder, autor i intelektualni predvodnik za telekomunikacijski sektor u društvu Strategy&, partner u PwC-u Njemačka. „Vodeća ICT društva razlikuju se upravo po onim aktivnostima koje mogu pružiti samo ona, nitko drugi.”

Godišnje globalno istraživanje društva Strategy& o 5o najvećih društava u ICT sektoru zapravo je analiza strateškog potencijala tehnoloških listanih društava na temelju njihovih financijskih rezultata, snage portfelja, geografskog otiska te inovacija i brendiranja.

Iako je prvih 5 prošlogodišnjih društava zadržalo svoja mjesta (IBM, Microsoft, SAP, Oracle i Cisco), na ostatku ljestvice 50 najvećih društava u ICT sektoru došlo je do značajnih promjena. Ključne promjene uključuju sljedeće:

  • Apple (8. mjesto) i Alphabet/Google (10. mjesto) pali su iako su ostali među 10 najvećih, a Samsung je pao s prošlogodišnjeg 7. na 11. mjesto. Sva tri društva bore se sa sporijim rastom jer su njihovi proizvodi sazreli u proteklih nekoliko godina.
  • Intel je skočio za dvanaest mjesta s 24. na 12. jer je njegov portfelj proizvoda evoluirao od čistog hardvera na integriraniju mješavinu proizvoda.
  • 11 društava prvi se put probilo u prvih 50 najvećih društava u ICT sektoru , a njih 6 čak u prvih 30: Salesforce.com (19. mjesto), Computer Associates (20. mjesto), Amadeus (23. mjesto), Adobe Systems (24. mjesto), Alibaba (26. mjesto) i Nokia (30. mjesto).
  • Fizička i geografska ograničenja i dalje su izazov pružateljima telekomunikacijskih i lokalnih IT usluga; nijedan se nije ove godine probio u prvih 15 najvećih društava.
  • EMC, koji je rangiran prije nego što ga je Dell kupio početkom 2016. godine, ušao je u prvih 10 najvećih društava jer je proširio svoj portfelj proizvoda.