Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Politika štednje utječe na skrb i zdravlje djece

16. Svibanj 2017.

Politika štednje koju nameće Međunarodni monetarni fond može roditeljima otežati skrb za zdravlje djece, zaključak je američkog istraživanja objavljenog u ponedjeljak.

MMF često traži od zemalja da znatno smanje potrošnju na socijalne programe, što može ograničiti dostupnost obrazovanja i u konačnici rezultirati siromašnijim, manje zaposlenim roditeljima, ranjivijima na ekonomske promjene, pokazalo je istraživanje objavljeno u Zborniku Državne akademije znanosti. Oni pak koji se obrazuju mogu se suočiti s smanjenom kvalitetom podučavanja, uz značajne posljedice po zdravlje njihove djece, utvrdili su autori.

>>>Japanski poučak o prekarnim poslovima

"Ako (MMF-ov) program nije uveden, šanse da će djeca koja žive u obrazovanom kućanstvu biti pothranjena smanjene su 38 posto nego kod djece iz kućanstava s nižom razinom obrazovanja", pišu autori studije.

Programi nagrizaju "zaštitni učinak obrazovanja u suzbijanju pothranjenosti kod djece za više od 17 posto u ruralnim područjima", pokazuje istraživanje.

Autori su istraživanja stručnjaci sa sveučilišta u Cambridgeu i Oxfordu, Amsterdamu, te novozelandskog sveučilišta Waikato. Podaci su prikupljeni iz uzoraka koji obuhvaćaju 2,8 milijardi ljudi iz 67 siromašnih i zemalja srednjeg dohotka tijekom petogodišnjeg razdoblja oko 2000. godine.

"Neizravni učinak"

"U našem smo istraživanju uočili određenu vrstu neizravnog učinka", izjavio je za AFP Adel Daoud, jedan od autora izvješća iz tima znanstvenika s Cambridgea.

"Naše istraživanje pokazuje da u zemljama s MMF-ovim programima roditelji iz ruralnih područja imaju nešto veće teškoće pri skrbi za svoju djecu", kazao je. "U tim je skupinama razina zdravlja djece doista nešto niža nego iz sličnih područja koja nisu obuhvaćena MMF-ovim programima", dodaje Daoud.

>>>Dramatičan rast beskućništva u Njemačkoj

Autori pritom napominju da nisu utvrdili značajnu vezu između MMF-ovih programa i pokazatelja zdravlja djece već samo odnos između roditeljskog obrazovanja i dječjeg zdravlja.

Rezultati za populaciju na urbanim područjima nešto su mješovitiji, gdje su primijećene neke prednosti za djecu obrazovanih roditelja.

Glasnogovornica MMF-a kazala je u ponedjeljak da još nisu proučili novo istraživanje i da ga ne mogu komentirati. Dodala je i da su ranija istraživanja pokazala da se zdravstvena potrošnja povećava u okviru programa MMF-a.

MMF-ovi ekonomisti prošle su godine utvrdili da su mjere štednje s vremena na vrijeme produbljivale nejednakost u dohocima, šteteći rastu i stabilnosti. Unatoč tome, zajmodavac ustraje u zagovaranju otvorenog tržišta i konkurencije i financijske stabilnosti.

27. travanj 2024 13:11