Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Povećanje minimalca ubrzava automatizaciju

19. Kolovoz 2017.

Ekonomisti Grace Lordan i David Neumark nedavno su objavili rezultate istraživanja pod nazivom ‘Ljudi protiv strojeva – utjecaj minimalne plaće na automatizaciju‘, te otkrili prisutnost porasta nezaposlenosti uslijed porasta minimalne nadnice kod niskokvalificiranih radnika, neovisno o spolu, dobi i rasi, piše CNBC.

>>>Istraživanje: Automatizacija grabi dvostruko više ženskih nego muških poslova

Temeljem istraživanja podataka od 1980. do 2015. otkrili su da povećanje minimalne plaće značajno smanjuje broj niskokvalificiranih radnika koje zatim zamjenjuju strojevi.

Najugroženiji su radnici na blagajnama supermarketa koje uspješno zamjenjuju samoposlužne blagajne, te radnici u tvornicama čiji posao obavlja robotska ruka. Niskokvalificiranim radnicima su u istraživanju smatrani svi koji imaju srednjoškolsku diplomu ili niži stupanj obrazovanja.

>>>Radnici prihvaćaju potrebu za prekvalifikacijom i ne boje se automatizacije

Povećanje minimalnih plaća je dvosjekli mač, tvrdi dio stručnjaka ponavljajući argument da ono poslodavce prisiljava na otpuštanja radnika, dok ostali tvrde da ima pozitivan utjecaj kako za radnike, tako i za gospodarstvo u cjelini.

Milijarder Elon Musk je svojedobno uputio upozorenje o tome da se napredak tehnologije odvija nevjerojatnom brzinom, stoga će vlasti morati davati novčana sredstva, kao što je osnovni univerzalni dohodak, svojim građanima kako bi mogli preživjeti

>>>Šest profesija koje će eliminirati automatizacija

Iako će mnoge niskokvalificirane radnike zamijeniti automatizacija, analitičari vjeruju kako će razvoj tehnologije stvoriti nove radne pozicije. U studiji se navodi da će kompanije koje koriste visok stupanj automatizacije svakako morati zaposliti radnike koji će raditi na održavanju robota i obavljati popravke.

18. travanj 2024 18:45