Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Tromi T Rex gubi utrku s brzim ljudima

20. Srpanj 2017.

Njegovo ime moglo bi se prevesti kao ‘tiranski kralj guštera‘, no Tiranosaur Rex u utrci ne bi mogao pobijediti brzog čovjeka, otkrili su znanstvenici, piše Telegraph.

Prije se smatralo da je mogao postići brzinu od oko 72 kilometra na sat. sli njemački znanstvenici otkrili su da je zvijer bila toliko masivna, teško da je mogla toliko brzo trčati. Štoviše, izračunali su da je T-Rex prosječno trčao brzinom od 26.5 kilometara na sat, što je neznatno brže od prosječnog čovjeka, nešto manje od 2 km/h, te 17.7 km/h sporije od Usaina Bolta, najbržeg čovjeka na Zemlji.

Osim toga, dinosaur sigurno ne bi bio u stanju pratiti Jeep u pokretu, kao što je to prikazano u Spielbergovom filmu Jurassic Park. Ali, čak ni Usain Bolt ne bi mogao u utrci pobijediti velociraptora, koji je bio jedan od najbržih dinosaura, a dostizao je brzinu od skoro 55 kilometara na sat.

>>>Znanstvenici: U tijeku je šesto masovno izumiranje vrsta

Istraživači u njemačkom Centru za istraživanje integrativne bioraznolikosti u Leipzigu promatrali su gotovo 500 vrsta, od mekušaca do kitova, kako bi otkrili povezanost veličine i brzine. Zoologinja Myriam Hirt kazala je da su paleontolozi dugo raspravljali o potencijalnoj brzini trčanja velikih ptica i dinosaura, a najnovije otkriće potvrđuje tezu da je T-Rex bio spor trkač.

Teza koju je iznijela Hirt tvrdi da životinje imaju određeno vrijeme u kojem mogu ubrzati nakon čega se kreću pri istoj brzini.

>>>Hrvatski fizičari modelirali svemir bez ‘Velikog praska’

Smatraju da razlog leži u tome što prilikom ubrzavanja mišići funkcioniraju anaerobno, bez kisika, što znači da su dostupne ograničene zalihe energije. Većim životinjama tako treba dulje nego manjima kako bi dosegli maksimalno ostvarivu brzinu.

- Jednostavno rečeno, životinje manje i srednje veličine brže ubrzaju, te imaju dovoljno vremena da dosegnu svoju teoretski postavljenu maksimalnu brzinu, dok su velike životinje vremenski ograničene, te im lakše ponestane snage prije nego što dođu do maksimuma. U prirodi najbrže se kreću životinje poput geparda i sabljarki koje su srednje veličine, objasnila je Hirt.

>>>BBC: Dinosauri su izumrli jer je asteroid pogodio ‘kataklizmičku G-točku’

Tim istraživača otkrio je da se maksimalna moguća brzina značajno smanjuje ako životinja naraste više od prosječne veličine. Kod velikih životinja, kao što je bio T-Rex, koji je težio do devet tona, vrijeme potrebno za ubrzanje nadmašuje vrijeme koje mu stoji na raspolaganju za dostizanje maksimalne brzine.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Ecology & Evolution.

08. svibanj 2024 14:23