Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Vježbanje nogu važno je za mozak i živce

28. Svibanj 2018.

Neurološko zdravlje ovisi o signalima koje mišići nogu šalju mozgu i obrnuto pokazuju rezultati nedavno objavljene studije, javlja Geek.

Rezultati pokazuju zašto pacijenti koji pate od multiple skleroze, atrofije spinalnih mišića i drugih neuroloških bolesti ubrzo dožive pogoršanje nakon što im kretanje postane ograničeno. Naime, manjak vježbe uzrokuje da tijelo teže proizvodi nove živčane stanice koje omogućavaju čovjeku da se prilagodi na stres i životne izazove.

>>>Istraživanje: Tjelovježba kod starijih vodi do manjeg stupnja nemoći

Ljudi koji ne mogu izvoditi vježbe s opterećenjem, kao što su pacijenti prikovani uz krevet i astronauti na dužim svemirskim putovanjima osim što gube na mišićnoj masi, mijenja se i kemija njihovog tijela na staničnom nivou.

Tijekom eksperimenta, koji je trajao 28 dana, je miševima onemogućeno korištenje njihovih stražnjih šapica, dok su prednje bili slobodni koristiti. Ograničavanje aktivnosti je rezultiralo time da su smanjene živčane matičnih stanice za 70% u odnosu na miševe koji su mogli koristiti sve četiri šapice. Ograničena aktivnost dovela je do smanjenja količine kisika što je stvorilo anaerobnu sredinu i izmijenilo metabolizam.

>>>Istraživanje: Žustro vježbanje pomlađuje circa 9 godina (na staničnoj razini)

Rezultati studije pokazali su važnost kretanja, te da neurološko zdravlje nije jednosmjeran proces u kojemu mozak šalje naredbe mišićima.

20. travanj 2024 03:53