Aktualno
StoryEditor

Italija podupire ulazak Hrvatske u Schengen i OECD

18. Siječanj 2018.

Italija podupire Hrvatsku u nastojanjima da se priključi šengenskom prostoru i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je u četvrtak u Rimu šef talijanske diplomacije Angelino Alfano koji je također naglasio da bi granični spor Zagreba i Ljubljane trebalo riješiti suradnjom, na zadovoljstvo obiju strana.

Ulazak Hrvatske u obje organizacije blokiraju članice EU-a Slovenija i Mađarska. Podršku Zagrebu za šengenski prostor i OECD-u Ljubljana uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, a Budimpešta ulazak u OECD rješavanjem spora INA-MOL.

>>> EK: Hrvatska je spremna za pristupanje OECD-u, Slovenija i Mađarska trebaju ukinuti blokadu

"Schengen je dio strategije međusobne podrške. Mi se međusobno podržavamo i mislim da trebamo s tim nastaviti. Što se tiče Schengena, nastavite računati na nas jer to je naša jasna  pozicija", rekao je Alfano na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić: Hrvatska namjerava do kraja godine biti spremna za Schengen

Pejčinović Burić zahvalila je Italiji na političkoj potpori za ulazak u Schegenu, ponovivši da Hrvatska ima namjeru najkasnije do kraja ove godine biti potpuno tehnički spremna za ulazak u taj prostor.

"Za Hrvatsku su ostale još dvije važne teme, dvije važne europske politike kojima nije mogla pristupiti odmah već treba ispuniti određene uvjete, a to su Schengen i euro", ponovila je.

>>> Erjavec: Hrvatska neće u Schengen ni OECD prije no što implementira arbitražnu odluku

Što se tiče hrvatskog nastojanja da postane članicom OECD-a, Alfano je pozitivnom ocijenio ideju o širenju te organizacije koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta i ima trenutno 35 država članica.

Svjesni smo svih koraka i pomaka koje je Hrvatska postigla u razinim područjima, istaknuo je talijanski ministar.

"Mi smo u tom kontekstu uvijek podržavali želje Hrvatske koja je kandidat u toj organizaciji da postane članica, a svjesni smo svih koraka i pomaka koje je Hrvatska postigla u razinim područjima a koji ju približavaju predviđenim standaridma", istaknuo je talijanski ministar.

"U duhu iskrenog prijateljstva mi ćemo nastaviti podržavati hrvatsku ambiciju da uđe u tu organizaciju", dodao je.

On je ponovno izrazio nadu da se hrvatsko-slovenski granični spor "može riješiti kroz suradnju i naći rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za obje strane, a da se ne djeluje unilateralno, i to sve unutar europskog doma".

Susret ogromne važnost

Dvoje dužnosnika predsjedalo je trećim Koordinacijskim odborom na kojem su sudjelovala još dvojica hrvatskih ministara - ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i turizma Gari Cappelli, kao i državni tajnici iz više ministarstava koji su sa svojim talijanskim kolegama održali bilateralne sastanke. Nakon bilateralnih sastanaka i plenarne sjednice ministri Alfano i Pejčinović Burić potpisali su i Zajedničku deklarciju.

>>> I Mađarska protiv članstva Hrvatske u OECD-u

Taj je zajednički sastanak na kojem su izraženi izvrsni odnosi dviju država održan nakon više od sedam godina stanke, a on u bilateralnim odnosima, kako je ocijenio šef talijanske Farnesine, ima "ogromnu važnost za naše dvije zemlje i jedan je od važnih kanala za učvršćivanje bilateralnih odnosa".

Na sastanku se razgovaralo i o nacionalnim manjinama, gospodarskoj suradnji i migracijama, okolišu, prometnoj povezanosti posebno brodskim prometnim pravcima, povezivanju luka i sigurnosti na moru što su sve teme koje su ušle i u potpisanu Zajedničku deklaraciju.

Zahvala na tretmanu moliških Hrvata

Pejčinović Burić zahvalila je Italiji na dodatnom angažmanu glede manjina jer je Rim krajem prošle godine priznao povijesnu, jezičnu i kulturnu prisutnost hrvatske manjine u pokrajini Furlaniji- Julijskoj krajini.

"Znamo da jezična manjina već postoji u regiji Molize u kojoj također talijanska država nudi vrlo izdašnu pomoć u smislu pomoći oko infrastrukture od 2017-2019.", rekla je hrvatska šefica diplomacije, dodajući kako vjeruje u pozitivan razvoj dobrog položaja manjina u obje države.

Istaknula je da je Furio Radin i potpredsjednik parlamenta što dovoljno govori, kako je rekla, o statusu koji Hrvatska posvećuje talijanskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj ali i generalno ovom pitanju.

>>>Plenković: Očekujem da Slovenija i Mađarska poštuju odluku EU-a i podrže članstvo Hrvatske u OECD-u

Ministri su ocijenili da su gospodarski odnosi "na vrlo visokoj razini". Pejčinović Burić naglasila je da je Italija za Hrvatsku prvo izvozno tržište, druga po uvozu,  treći najvažniji investitor a talijanski turisti četvrti su po broju među onima koji posjećuju Hrvatsku.

Hrvatska je ministrica istaknula da se i Zagreb i Rim zalažu za daljnje proširenje Europske unije, a budući da je Italija u ovoj godini predsjedavajuća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Pejčinović Burić je rekla da vjeruje da Rim u tom smislu može napraviti iskorak, te dodala da će Hrvatska podržati sve pozitivne aktivnosti koje Italija u okviru OESS-a bude imala na tom planu.

Koordinacijski odbor ministara nadležnih za vanjske polosve, gospodarsku i industrijsku suradnju, energetiku, okoliš, infrastrukturu, promet, poljoprivredu, sveučilišta i znanstvena istraživanja utemeljen je Memorandumom o suradnji sklopljenim 2009. a na hrvatski prijedlog ovom su prigodom uvršteni i unutarnji poslovi, turizam i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Hrvatska je ministrica izrazila nadu da će se naredni sastanak koordinacije održati sljedeće godine u Zagrebu.

25. travanj 2024 08:40