12. srpanj 2019.

Iva Marđetko Mateš: Samo Kina može spasiti Ameriku. Pogledajte kako

Prošli je vikend bio dugi vikend u Americi koji je već počeo u četvrtak 4. srpnja proslavom Dana nezavisnosti. Mnoge kompanije su spojile i petak stoga je tržište žitarica na četiri dana utihnulo.

Tokom tjedna cijena kukuruza je porasla 5 usd/mt, no izvozne cijene kukuruza nisu popratile ovo jačanje zbog konačnog poboljšanja situacije u Mississippiju.

Sojino zrno i sojina sačma bilježile su pad na CME-u i to čak za 10 usd/mt zbog zabrinutosti tržišta oko ogromnih zaliha i istovremeno ogromnih novih količina. Moglo bi se zaključiti da je ova godina - godina soje u kojoj bi mogli biti oboreni svi dosadašnji rekordi u proizvodnji.

Za Amerikance je krucijalno postizanje dogovora s Kinom jer ona jedina može neutralizirati očekivanu situaciju i potraživati potencijalni višak kako sojinog zrna tako i sojine sačme američkog porijekla.

Prema izvještajima iz Perua, desetodnevna zabrana ribolova sve više izgleda kao završetak ribolovne sezone u Peruu. Do ispunjenja kvote nedostaje 250.000 mt ribe, u konačnici 58.000 mt ribljeg brašna. Konačan ulov iznosi 1,85 milijuna mt ribe.  Zabrana je prvenstveno stupila na snagu zbog visokog postotka riblje mlađi i u konačnici dosezanja maksimalnog dozvoljenog nivoa mlade ribe  prije zabrane ulova od strane peruanske vlade.

Završetak ribolovne sezone, potražnja Kine i opskrba će konačno pronaći balans.

Sve navedeno će se vrlo brzo morati uskladiti jer nova ribolovna sezona u južnom Peruu počinje vrlo brzo s kvotom od oko 500 000 mt i novim količinama ribljeg brašna proizvedenih svaki tjedan.