Aktualno
StoryEditor

Ivana Gažić o povlačenju Tesle s burze: Tvrtke koje ispunjavaju obećanja nemaju razloga da odu

09. Kolovoz 2018.

Jednom kada se ‘uzme‘ novac od investitora s tržišta kapitala, mora se pristati na jednu višu razinu transparentnosti – kaže Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze komentirajući najnoviji potez Elona Muska.

Naime, kontroverzni, osebujni, revolucionarni, ili kako god ga nazvali, poduzetnik Musk još jednom je šokirao cijeli svijet. Na svom Twitter profilu objavio je kako razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze. Svoju namjeru objašnjava manjim pritiskom na kompaniju. Odnosno, nada se da će ovim potezom zaštititi tvrtku od velikih promjena cijena njezinih dionica te od pritiska da ispuni kvartalne financijske ciljeve.

>>>Musk najavio mogućnost delistiranja Tesle – Saudijci već uložili 2,9 milijardi dolara u tvrtku

- Činjenica jest da u posljednjih nekoliko tromjesečja Tesla nije isporučivala ono što je obećala. I jasno mi je da u takvim situacijama vlasnici tvrtki žele izbjeći burzu, Međutim, one tvrtke koje ispunjavaju svoja obećanja nemaju razloga da odu s burze – kaže Gažić. Ističe, naravno, da Musk ima pravo povući tvrtku s burze i isplatiti dioničare, ali pitanje je što će morati napraviti zauzvrat i koji će biti uvjeti investitora koji će ga pratiti, a koji ne zahtijevaju toliku razinu transparentnosti ali zahtijevaju i imaju neke druge uvjete.

- To je loš znak za kompaniju – zaključuje Gažić.

Činjenica jest da kotiranje na nekoj od svjetskih burzi košta, i novca i vremena. Činjenica jest da ako kompanija želi investitore i lakši pristup kapitalu, pa čak i jeftinijem kapitalu od onog klasičnog bankarskog, ako želi biti prepoznata i biti transparentna kompanija, mora udovoljavati i ispunjavati brojnim uvjetima. Tako na Zagrebačkoj burzi, primjerice, kompanije koje se nalaze u trenutno najvišoj kotaciji – Službenom tržištu (Vodeće tržište, najzahtjevnije tržište od svih, trenutno još uvijek nema listanih dionica) moraju ispunjavati brojne obveze.

>>>Musk: Proizveli smo 5.000 Modela 3 u jednom tjednu – sad smo prava auto-kompanija

Da bi uopće mogla uvrstiti dionice na tu kotaciju, kompanija mora naravno dati zahtjev, ali izraditi Prospekt, preslike svih odobrenja i suglasnosti koje  je dobila od nadležnih tijela, a vezano za postupak uvrštenja (primjerice odobrenje Hanfe), izjavu da je kompanija organizacijski uspostavila odgovarajuću organizaciju, sustave i postupke koje osiguravaju pravovremenu dostupnost informacija na tržištu (nazovimo to odjelom za odnose s investitorima) i naravno dokaz o plaćenoj naknadi za uvrštenje. Pored navedenog, mora dostaviti i zapisnik s glavne skupštine u kojemu je donesena odluka o uvrštenju dionica na burzu i rješenje iz sudskog registra.

Nakon što su dionice listane na burzi, konkretno onoj Zagrebačkoj, kompanija mora objavljivati sve informacije koje su bitne za poslovanje tvrtke, sve propisane i povlaštene informacije, financijske izvještaje (tromjesečne i godišnje). Od poziva na Glavnu skupštinu i odluke s te skupštine te transakcija koje su napravili rukovodeće osobe kompanije do kodeksa korporativnog upravljanja.

To je razina transparentnosti koja se mora ispuniti želi li se dobiti novac od investitora s tržišta kapitala.

>>>Tesla gradi tvornicu automobila u Šangaju

Spomenimo i to da iako američki regulator tržišta kapitala SEC (Securities and Exchange Commission) dozvoljava korištenje društvenih mreža za objavljivanje korporativnih informacija, ovaj potez Muska, čini se, nije naišao na odobravanje budući da je pokrenuta istraga SEC-a. Žele saznati je li Muskova objava bila istinita i postoji li osnova za to. Inače, Musku prijeti drastična kazna ukoliko istraga dokaže da je namjera izjave bila utjecati i povećati cijenu dionice Tesle.

16. travanj 2024 17:14