Aktualno
StoryEditor

Ivo Špigel: Zagreb odbija talente lošim upravljanjem i visokim porezima i prirezima

05. Veljača 2019.

Na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu predstavljeni su rezultati Globalnog indeksa konkurentnosti talenata (GTCI) prema kojima je Beč zauzeo četvrto mjesto na ljestvici, i europska je Silicijska dolina, dok je Zagreb na 80. mjestu.

U istraživanju, koje su zajednički proveli poslovna škola Insead, indijska grupacije Tata Communications i Adecco grupa, uspoređeno je 114 gradova diljem svijeta u kategorijama poslovne i ekonomske klime za startupove. Ispred Beča su Washington DC, Kopenhagen i Oslo.

U istraživanju su gradovi ocjenjivani u kategorijama: istraživački centri, internacionalnost, atraktivnost, mogućnost napredovanja i uvjeti za startupove. U većini je kategorija Beč nadmašio Silicijsku dolinu zahvaljujući stabilnoj gospodarskoj klimi, odličnoj infrastrukturi, visoko obrazovanoj radnoj snazi i kvalitetnim obrazovnim ustanovama.

- Grad potiče startupove ulaganjima u razvoj optičkih mreža i 5G tehnologije čime omogućujemo nove modele poslovanja – istaknuo je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Komentirajući poziciju Zagreba na (GTCI), Ivo Špigel, član Uprave za marketing i razvoj poslovanja Perpetuum Mobile, ističe da se Zagrebom loše upravlja i da je to razlog zbog čega nije postigao bolju poziciju na ovoj ljestvici.

- Naši fakulteti su kvaliteni, Perpetuum Mobile surađuje s FER-om, Algebrom…, ali hrvatsko sveučilište je na svjetskim ljestvicama loše rangirano i taj status se pogoršava. Osim toga, Sveučilište u Zagrebu je izrazito malo internacionalizirano. Kad god bude objavljena neka od svjetskih ljestvica koje to pokazuju, onda naši političari kažu da se radi o nekvalitetnom istraživanju i ništa ne čine. Drugi problem su uvjeti poslovanja u Zagrebu gdje poduzetnici plaćaju, osim velikih poreza, i visok prirez, a ne dobivaju odgovarajuće uvjete. Poduzetnicima Zagreb ne osigurava niti kvalitetnu komunikaciju ni kad se radi o prometu. Ne ulaže se u javni prijevoz, posljednjih godina nije napravljen niti jedan metar nove tramvajske pruge, ali umjesto toga grad ulaže u javne garaže u središtu čime povećava promet. S druge strane, poznato je da mladi poduzetnici u svijetu sve više koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, što je slučaj i u Beču i Ljubljani. U Zagrebu su označene biciklističke staze na pločniku, no to nije dovoljno kad se radi o sigurnosti u prometu… Ali kad čujete sve afere koje prate gradonačelnika i ono što se događa u gradu, ne može biti bolje. Uzmite samo primjer gospodarenja opadom, Ljubljana je prva po reciklaži otpada u Europskoj uniji, a Zagreb među posljednjima. No u Zagrebu je ipak ugodno živjeti jer je grad sam po sebi ugodan i ima dosta zelenila. Volim živjeti u Zagrebu, volim grad i rođen sam u Zagrebu, ali treba mnogo više od emocija da bude konkurentniji na GTCI, kaže Špigel.

Više informacija o Globalnom indeksu konkurentnosti talenata možete pronaći na web stranici studije.

25. travanj 2024 13:05