Korona i biznis
03. srpanj 2017.

Iz njemačkog izbornog programa nestalo ‘prijateljstva‘ prema SAD-u

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u svom su programu izborne kampanje izostavili riječ "prijatelj" u opisu odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Prije četiri godine u zajedničkom programu njenog demokršćanskog CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU, SAD je opisan kao "najvažniji prijatelj" Njemačke izvan Europe.

>>> Juncker branio ‘jako, jako loše Nijemce’ od Trumpa

Program iz 2013. "prijateljstvo" s Washingtonom opisao je i kao "temeljni kamen" njemačkih međunarodnih odnosa i govorio je o jačanju transatlantskih gospodarskih odnosa kroz uklanjanje trgovinskih barijera.

No riječi "prijatelj" i "prijateljstvo" nema u posljednjem predizbornom programu pod nazivom "za Njemačku u kojoj svi živimo dobro i sretno" koji su Merkel i čelnik CSU-a Horst Seehofer predstavili u ponedjeljak.

Umjesto toga Sjedinjene Države opisane su kao "najvažniji partner" Njemačke izvan Europe.

Opći izbori u Njemačkoj održat će se 24. rujna.

Promjena u izboru riječi pokazuje koliko su se odnosi Berlina i Washingtona pogoršali otkako je Donald Trump u siječnju ušao u Bijelu kuću.

>>> Trump: Njemačka ima goleme dugove prema NATO-u i SAD-u

On je ustrajno negativno govorio o njemačkom trgovinskom suficitu u odnosu sa SAD-om, optuživao Berlin i druge europske partnere da duguju "golemu količinu novaca" NATO-u i izazvao nezadovoljstvo zapadnih partnera prošlomjesečnom odlukom da istupi iz Pariškog sporazuma o klimi.

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je rekao da Merkel "uništava" Njemačku svojim migracijskim politikama koje je nazivao suludima.

Prošlotjedno istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da danas samo 35 posto Nijemaca ima dobro mišljenje o SAD-u, a na kraju mandata Baracka Obame bilo ih je 57 posto.