Aktualno
StoryEditor

Izbačen iz HDZ-a Hasanbegović izrazio bojazan za tu stranku

08. Svibanj 2017.

Zastupnik u Hrvatskom saboru i član predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović objasnio je razloge zbog kojih se na lokalnim izborima u Zagrebu kandidirao na listi nezavisne kandidatkinje Brune Esih, ustvrdivši kako u HDZ-u ima mnogo onih koji s njim dijele iste nade i bojazni za tu stranku.

„Previranja u HDZ-u, od istočne Hrvatske preko hrvatskog juga sve do nedavnih događaja u stranačkoj organizaciji na zagrebačkom Črnomercu, matičnoj organizaciji predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, pokazuju da problemi postaju sve teži“, rekao je Hasanbegović dodavši kako državno-nacionalni interesi i stranački interesi zahtijevaju da se suoče s tim problemima.

>>> Plenković: Izlazak Hasanbegovića iz HDZ-a neće ugroziti većinu

Hasanbegović je ustvrdio da je svoju političku sudbinu odlučio staviti na kocku, imajući  u vidu znakove nezadovoljstva koji u stranci vriju ispod površine, ali i još dvije važne činjenice - što je Plenković na svoju ruku i bez konzultacija sa stranačkim tijelima odlučio opetovano hazarderski ugroziti opstanak Vlade i da je HDZ usprkos tom nepromišljenom potezu i dalje favorit na izborima.

Upitan očekuje li da ga izbace iz HDZ-a, Hasanbegović je rekao da on nije predao ostavku i da će o tome kao i o svemu odlučiti Andrej Plenković, vjerojatno uz konzultacije sa Šeksom i Božinovićem. U međuvremenu, ta je odluka donesena. Kako se neslužbeno doznaje, HDZ bi danas u 17 sati trebao održati sjednicu Predsjedništva.

Obavijest o prestanku članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću, dosadašnjem članu Predsjedništva stranke

Uvidom u objavljenu Pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Zlatko Hasanbegović kandidirao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih. Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke‘‘.

Talački položaj HDZ-a

U izjavi koju je je pročitao novinarima Hasanbegović je podsjetio na događanja od prije godinu kada je Plenković u ulozi zastupnika u EU parlamentu uputio dramatično pismo zastupnicima HDZ-a navevši kako u okolnostima krize vlade trebaju „preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku“, dok je na stranačkom saboru rekao da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg člana. Hasanbegović kaže da nije dovodio u pitanje načelnu ispravnost tih Plenkovićevih misli, ali se usporedba s njima nameće ovih dana kada su HDZ i vlada bili dovedeni u položaj talaca političke sudbine ministra financija Zdravka Marića. Taj talački položaj, kaže Hasanbegović, implicirao je i terete jer je stvorio dojam da se HDZ u aferi Agrokor pretvara u zaštitnika njegovih vlasničkih struktura.

>>> Agrokor bi mogao opstati… samo kad se vlast ne bi miješala

Hasabegović kaže kako je danima sebi postavljao pitanje smije li HDZ biti doveden u položaj takvog taoca te da se s mnogim kolegama pitao je li ovo trenutak u kojem glas savjesti mora imati prednost ne pred glasom stranke nego pred glasom jednog dijela stranačkog vodstva. Prema Hasanbegovićevim riječima HDZ je uz dva navrata dobio većinsko povjerenje naroda pri čemu je većina pokazala da ne želi da državom upravljaju SDP, HNS, IDS, SDSS "notornog" Milorada Pupovca, Milan Bandić i njima slični, ali da dio stranačkog vodstva  i Plenković sa svojim mentorima želi dogovorima ispod stola iznevjeriti rezultate tih izbora i osuditi HDZ na koaliranje s malim strankama svejetonazorski nespojivima s HDZ-om i potom uvesti HDZ u protudemokratsku koaliciju sa SDP-om.

Naveo je pritom da se o političkim životopisima odgovornih aktera zna sve  – od Plenkovića, do njegovih najbližih suradnika poput Davora Božinovića, Gordana Jandrokovića, Martine Dalić koja je svojedobno napustila stranku nakon čega je nagrađena ministarskom pozicijom i koja je s Ninom Obuljen Koržinek podupirateljica Sandre Švaljek. Vrhunac tog neodgovornog ponašanja po Hasabegovičevu mišljenju predstavlja nametanje kandidature Draga Prgometa, „višestrukog stranačkog prebjega“ te stranačke liste za Gradsku skupštinu mimo stvarne volje gradske organizacije.

Kandidatura na listi Brune Esih nije protiv interesa HDZ-a

Hasanbegović kaže da njegova kandidatura i podrška Bruni Esih nije usmjerena protiv interesa HDZ-a, već je jedino stvarno glasačko utočište za one koji su više od desetljeća primorani u Zagrebu birati između neizlaska na izbore te glasovanja za nametnute kandidate  ili Milana Bandića.

>>> Hasanbegović ne očekuje izbacivanje iz HDZ-a zbog kandidature na listi Brune Esih

Na pitanje može li se  njegov govor okarakterizirati kao poziv članstvu na neposluh, Hasanbegović je rekao da iza njega stoje njegova savjest i uvjerenja, a ne skupina prekrivenih političkih ciljeva i skrivenih mentora. Na novinarsku konstataciju da je njegov glas bitan za HDZ, Hasanbegović je rekao da je pitanje nove stranačke većine i sastava vlade koja će eventualno proizaći iz te većine tek biti na dnevnom redu. Dodao je da su Esih i Glasnović jasno istaknuli uvjete pod kojima im je prihvatljiva nova vlada.

https://www.youtube.com/watch?v=DXqbo-4jhx4

19. travanj 2024 09:44