Aktualno
StoryEditor

Izbavljenje prekarijata: 2,8 milijuna mladih Europljana dobilo posao na neodređeno

10. Veljača 2017.

Prema tromjesečnom pregledu stanja zapošljavanja i socijalne situacije u EU,  broj nezaposlenih smanjio se za 1,8 milijuna u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 1,3 milijuna u europodručju. Također, raste broj zaposlenih  koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme za 1,8 posto. Taj broj predstavlja povećanje od 2,8 milijuna zaposlenih. Najznačajniji pad broja nezaposlenih vidljiv je među mlađim dobnim skupinama.

- Smanjenjem broja nezaposlenih za 1,8 milijuna u odnosu na prethodnu godinu i brojem zaposlenih koji premašuje vršnu vrijednost u razdoblju prije krize, Komisija još jednom pokazuje kako je pomoć ljudima u pronalasku kvalitetnog radnog mjesta jedan od njezinih prioriteta. Rezultat nije samo pozitivan učinak na naša gospodarstva, već i osnaživanje i zaštita europskih građana od siromaštva i financijskih poteškoća. No to ne znači da je naš posao ovdje završen. Moramo ažurirati i modernizirati naš socijalni model kako bi se uz pomoć njega mogli nositi sa suvremenim problemima na tržištu rada i biti pravedni prema svim generacijama. Taj cilj bit će središnji dio našeg predstojećeg prijedloga o europskom stupu socijalnih prava, ključnoj inicijativi za daljnje povećanje mogućnosti zapošljavanja i poboljšanje društvenih uvjeta za sve- pojašnjava Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. 

Kao jedan od problema, radnici u Europskoj uniji ističu smještaj, pa je Europska komisija, uz izvješće o zapošljavanju u prva tri mjeseca ove godine, dostavila i popis financijski pristupačnog smještaja.

>>>‘Zaštiti se znanjem’: Predstavljena brošura za one koji traže veću plaću u Njemačkoj

Riječ je o alatu koji  za cilj ima olakšavanje pristupa kvalitetnom i financijski pristupačnom smještaju te rješavanje problema beskućništva i stambene isključenosti. U bazi podataka vidljivo je da su cijene stambenih nekretnina i njihovog najma u porastu, posebice u atraktivnim velegradskim područjima i da su troškovi stanovanja najznačajniji izdatak proračuna domaćinstava te da predstavljaju veliko financijsko opterećenje za kućanstva s niskim dohotkom u većini zemalja.

O migracijama radne snage i migranata unutar eurozone, Komisija je dostavila detaljan pregled:

- Tijekom izvještajnog razdoblja države članice nastavile su povećavati svoje napore u pogledu preseljenja te su dosad osigurale zakonite i sigurne putove za 13,968 osoba. Opći pozitivan trend zadržan je i u pogledu premještanja. Tijekom izvještajnog razdoblja premještene su dodatne 3 813 osobe, pri čemu je u prosincu zabilježen dosad najveći mjesečni broj premještanja (1, 926). Ukupan broj premještanja sada iznosi 11,966. Međutim, države članice trebaju uložiti dodatne napore kako bi održale postignuti napredak i ostvarile cilj koji je utvrdila Komisija, odnosno na mjesečnoj razini provesti 1 000 premještanja iz Italije i 2000 iz Grčke - stoji u izvješću.

Značajno, u izvješću je najavljeno ulaganje milijardu eura u prometnu infrastrukturu. Model financiranja se mijenja, nastojat će se kombinirati milijarda eura bespovratnih sredstava (Instrument za povezivanje Europe u području prometa) sa sredstvima javnih financijskih ustanova, iz privatnog sektora ili, po prvi put, iz Europskog fonda za strateška ulaganja na kojem se temelji Plan ulaganja za Europu i koji je jedan od glavnih prioriteta Junckerove Komisije.

20. travanj 2024 16:17