Aktualno
StoryEditor

Izbor knjiga za posljednje dane godišnjeg: novi Varufakis, Grisham i još dva prijedloga

28. Kolovoz 2016.

Trpite ono što morate? + Janis Varufakis + Sandorf, Zagreb, 2016.

Nakon  ‘Globalnog Minotaura‘ i ‘Što sam kćeri rekao o ekonomiji‘, Sandorf donosi i treću knjigu Janisa Varufakisa, bivšega grčkog ministra financija, ‘Trpite ono što morate‘. U svojevrsnom ekonomskom trileru Varufakis dekonstruira poslijeratni ekonomsko-politički sustav otkrivajući što je iza kulisa makijavelističkih ‘igara prijestolja‘ u kojima je konstanta vječito nadigravanje sudionika. Dok svijet krupnim koracima grabi u neizvjesnu budućnost, predvodnici neoliberalizma i financijalizacije nameću se kao arbitri ‘normalnosti‘, uvijek, dakako, na štetu siromašnijih. Varufakis ih, kao dobro upućeni insajder, raskrinkava, i suprotstavlja im se svojim prijedlogom za rješavanje krize i opstanak Unije na njezinim temeljnim vrijednostima.

Jedno ljeto s Baudelaireom + Antoine Compagnona + Tim press, Zagreb, 2016.

Nakon velikog uspjeha knjige ‘Jedno ljeto s Montaigneom‘ stigla je i pred hrvatske čitatelje nova uspješnica francuskog pisca  Antoinea Compagnona. Što bi moglo biti apsurdnije od ljeta s Baudelaireom? To se zasigurno pitaju mnogi poznavatelji opusa pjesnika sutona, sjene, tuge, jeseni… Compagnon uvodno poglavlje započinje apologetski. Naime, Baudelaire nije bio prijazan čovjek. Sagledane izvan njihova konteksta, neke od njegovih ideja i danas se mogu činiti izmještene i nedostojne takve erudicije, ali njegova svevremenska poezija nadilazi čovjeka koji ju je napisao. Veličinu joj ne umanjuju neka njegova stajališta – o demokraciji, ženama, smrtnoj kazni – koja su današnjim čitateljima neugodna, čak i sablažnjiva.

Javorov drvored + John Grisham + Znanje, Zagreb, 2016.

Hubbard je samozatajni južnjački bogataš koji umire od raka i nema povjerenja ni u koga. Prije no što počini samoubojstvo  Hubbard ostavlja novu, rukom pisanu oporuku. Time svoju već odraslu djecu, crnu kućepaziteljicu i odvjetnika  uvlači u sukob jednako napet i dramatičan kao i suđenje za ubojstvo djevojčice koje je prije tri godine izazvalo trzavice između crnih i bijelih žitelja poljoprivrednog okruga Ford, u američkoj državi Mississippi. Hubbardova nova oporuka postavlja brojna, naoko nerješiva pitanja. Zašto bi jedan južnjački bogataš gotovo cijeli svoj imetak ostavio kućepaziteljici afroameričke rase? I kakve sve to veze ima sa zemljištem nazvanim Javorov drvored? Pravi triler za posljednje dane godišnjeg odmora, upravo onakav kakav od Grishama i očekujete.

The Curse of Cash + Kenneth Rogoff + Princeton University Press, kolovoz 2016.

Proslavljeni autor bestselera ‘This Time is Different‘ prema listi New York Timesa u posljednjoj knjizi obrazlaže prilično radikalnu ideju – eliminaciju većine papirnatog novca. Iako se klasični papirnati novac upotrebljava sve manje, njegova količina u optjecaju raste, objašnjava ugledni ekonomist i taj paradoks objašnjava upotrebom gotovine za pranje novca, izbjegavanje poreza, korupciju, trgovinu drogom i ljudima, terorizam itd. No, osim što se u velikoj mjeri upotrebljava za nelegalne aktivnosti, papirnati novac k tome šteti i monetarnoj politici koja nije efikasna u uvjetima krize. Njegov je odgovor postupno uklanjanje papirnatog novca i ostavljanje samo novčanica s malim vrijednostima u optjecaju, što možda ne bi riješilo sve probleme svijeta, ali bi pomoglo riješiti neke veće.

 

20. travanj 2024 09:11