Aktualno
StoryEditor

Izbori za šefa osječkog HDZ-a: Nazvali su me da sam krivo zaokružila pa sam došla ponovno glasati

05. Prosinac 2017.

Nedjeljne izbore za novog predsjednika osječkog HDZ-a obilježile su manipulacije potvrdama za glasanje i pokušaji dvostrukog glasanja, a kandidati su bili Domagoj Mikulić i Ivan Radić.

Iako je gradsko izborno povjerenstvo osječkog (GIP) HDZ-a prvobitno zaključilo da se, zbog utvrđenih nepravilnosti, trebaju ponoviti nedjeljni izbori za novog predsjednika osječke gradske stranačke organizacije, zaprimljeni prigovori na tijek izbora i glasovanje su odbačeni te je u ponedjeljak navečer to povjerenstvo proglasilo Ivana Radića novim predsjednikom osječkog HDZ-a.

>>>Grmoja: Todorić je preuzeo HDZ

Nakon izbora koji su u nedjelju održani po načelu ‘jedan čovjek - jedan glas‘, a na kojima je, prema tada neslužbenim informacijama pobijedio Ivan Radić, gradsko stranačko izborno povjerenstvo zaključilo je da će se zbog utvrđenih nepravilnosti ponoviti izbori za predsjednika osječke gradske organizacije i temeljnog stranačkog ogranka Novi grad, a prema odredbama Propisnika o provođenju unutarstranačkih izbora te izboru tijela i dužnosnika HDZ-a.

Prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrđeno je da se u kutiji nalazi jedan listić viška. Sukladno zaključku i obveznom naputku HDZ-ova županijskog izbornog povjerenstva, odbačeni su zaprimljeni prigovori na pripremu, provedbu, tijek i rezultat glasovanja jer u bitnome ne utječu na ishod i rezultat izbora za predsjednika osječke Gradske organizacije HDZ-a, navodi se u odluci o proglašenju službenih rezultata HDZ-ova GIP-a, prema kojima je Radić dobio 708, a njegov protukandidat Domagoj Mikulić 587 glasova.

O interesu birača najbolje svjedoče fotografije kolone ljudi koji su po izuzetnoj hladnoći ispred zgrade i na stubištu čekali po dva sata da ostvare svoje pravo. Dogodio se i slučaj gospođe koja je, prema tvrdnjama očevidaca, svoje pravo došla ostvariti dva puta. Nakon što su je aktivisti upitali za njezino ime kako bi joj uručili glasački listić, ona je odgovorila da je već glasala, ali su ju onda nazvali pa je shvatila da je zaokružila krivoga kandidata i sada je došla ponovno.

>>>HDZ-ov peh s blindiranim mrcinama

Iako su joj uzaludno pokušavali objasniti da ne može ponovno glasati, gospođa je prema aktivistima bila oštra.

- Nećeš ti meni govoriti mogu li ja glasati ili ne, govorila je gospođa.

Ostalo je nepoznato je li na kraju gospođa ponovila svoje glasanje.

Tijekom kampanje za novog predsjednika osječkog HDZ-a 29-godišnjeg saborskog zastupnika Domagoja Mikulića podupirao je predsjednik županijskog HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dok su bivšeg saborskog zastupnika 30-godišnjeg Ivana Radića u kampanji, uz ostale, podupirali bivši predsjednik osječkog HDZ-a i saborski zastupnik Vlatko Kopić te predsjednik Uprave "Hrvatskih cesta" Josip Škorić.

Anušić je večeras na svojoj facebook stranici čestitao Radiću kao "novom predsjedniku gradske organizacije HDZ-a u Osijeku".

>>>Zbog obiteljskog nasilja župana Tomaševića raspušten požeško-slavonski HDZ

- Povjerenje članstva nas obvezuje da gradimo pozitivnu i perspektivnu stranku koja će na idućim lokalnim izborima spremno preuzeti odgovornost za grad Osijek. Sinergija svih razina i zajedništvo koje je temelj HDZ-a bit će nam nit vodilja u budućem zajedničkom radu na dobrobit građana Osijeka i Osječko-baranjske županije, poručio je Anušić.

Unutarstranački izbori u osječkom HDZ-u održani su nakon što je osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a u siječnju raspustio osječku gradsku organizaciju stranke budući da je dotadašnji predsjednik osječkog HDZ-a Vlatko Kopić podnio ostavku, obrazloživši to brojnim obvezama koje ima kao saborski zastupnik i liječnik u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC).

20. svibanj 2024 10:50