Aktualno
StoryEditor

Izgorjelu šumu kod Splita krče Slovenci

21. Studeni 2017.

[embed]https://youtu.be/ewwonXqT32U[/embed]

Ostaci izgorjele šuma kod Splita, točnije kod mjesta Žrnovnice, zadaju probleme stanovnicima zbog otežanog prometa. Hrvatske šume raspisale su natječaj za krčenje i izgorjele ostatke šume te su za taj posao angažirali slovensku tvrtku Lesnika. Vrijednost ovih radova  iznosi nešto više od pola milijuna kuna te bi svi radovi trebali biti završeni do konca godine, doznaje Index.

Poznato je da Hrvatske šume zapošljavaju oko sedam tisuća radnika zbog toga javlja se pitanje zašto radnici Hrvatskih šuma ne odrađuju taj posao i što im nedostaje da su bili primorani raspisati natječaj za vanjskog suradnika. Odgovore na ova pitanja  iz Hrvatskih šuma dali su Indexu.

>>>‘Briga nas za Piranski zaljev’: Slovenski vatrogasci donirali vrijednu opremu kolegama u Tisnom

- S obzirom na sezonski karakter ovog posla, odnosno potrebu za velikim obujmom radova u kratkom vremenu, Hrvatske šume u splitskoj podružnici ne raspolažu, niti mogu zaposliti potrebnu radnu snagu pa se u takvim slučajevima raspisuju natječaji za obavljanje istog, odgovorili su iz Hrvatskih šuma.

Osim izgorjelih dijelova šume saniraju se i ostala stabla, a iz Hrvatskih šuma daju obrazloženje da se radi o mjerama opreza te da je nužno sanirati i ostala stabla koja nisu potpuno izgorjela.

- Što se tiče zdravog i zelenog drva, ono možda samo tako izgleda nestručnom promatraču. Postoje pojedinačna stabla koja nisu potpuno izgorjela, međutim alpski bor neće se obnoviti i ako je samo djelomično nagorio. Ako slučajno i postoji pojedinačno stablo koje je preživjelo požar, i ono se mora ukloniti jer je izvan sklopa i zaštite okolnog drveća te u uvjetima požarom oštećenog tla i cijelog staništa, vrlo brzo će ga vjetar oboriti na prometnicu i može se dogoditi nesreća, a onda će biti kriv onaj tko nije izveo sanaciju opožarenog terena po pravilima struke, stoji u odgovoru.

19. travanj 2024 15:08