04. prosinac 2018.

Izgradnja tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

Izgradnja tvornice peleta u Delnicama, tvrtke RST - Pellet, u Poslovnoj zoni Lučice kod Delnica je u završnoj fazi, početak proizvodnje planira se u siječnju sljedeće godine, a očekuje se proizvodnja 80 tisuća tona peleta na godinu, rečeno je u utorak tijekom obilaska gradilišta.

>>>Delnice dobivaju prvi planinski-sportski hotel u Hrvatskoj

Gradilište tvornice, u koju se ulaže oko 85 milijuna kuna i za koju se planira da postane jedna od najmodernijih tvornica peleta u Europi, obišli su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, vlasnik tvrtke RST pellet Richard Stuckler i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Građevinski radovi na prostoru bivših pogona tvrtke DIP Delnice započeli su u srpnju, a svu opremu i tehnologiju za tvornicu proizvele su domaće tvrtke.

Komadina je rekao da je dobrodošla svaka investicija koja podiže domaći proizvod, pogotovo ako je izvozno orijentirana i stvara nova radna mjesta. Smatra da bi bilo dobro da što više hrvatskih sirovina ostane u hrvatskoj proizvodnji.

"Hrvatske šume morale bi voditi politiku kojom osiguravaju sirovine domaćim proizvođačima, bez obzira na pravila Europske unije i globalizaciju tržišta. Jako je važno da se u ruralnim područjima sirovina koristi upravo tamo gdje ljudi žive i rade kako bi se spriječile mikromigracije," naveo je.

Richard Stuckler istaknuo je da se za Gorski kotar odlučio iz više razloga, ali ponajprije zbog toga što to područje obiluje drvnom sirovinom i dobro je prometno povezano. Naglasio je da su izuzetno zadovoljni mladim radnicima, kojih će biti ukupno oko 30, te da dobivaju puno upita za svoj proizvod iz Italije, a sve više upita iz Hrvatske i Slovenije.

>>>Delnice: Gradi se najveća hala za preponsko jahanje u ovom dijelu Europe

Kako je rekao Ivica Knežević, Grad Delnice se maksimalno uključio i podupro u investiciju, primjerice oslobađenjem investitora od plaćanja komunalne naknade.