Aktualno
StoryEditor

Izjednačavanje plaća zemljama OECD-a može donijeti bilijunsku dobit

05. Ožujak 2019.

Poboljšanje sudjelovanja žena u zaposlenosti diljem zemalja OECD-a može poboljšati ukupni BDP za 6 bilijuna američkih dolara, navodi novo izvješće PwC-a.

Analizom zastupljenosti i dobrobiti žena u svijetu rada u 33 zemlje OECD-a, najnoviji PwC-ov indeks Women in Work Index također pokazuje da bi OECD mogao ostvariti 2 bilijuna američkih dolara eliminiranjem razlike u plaćama među spolovima.

Pet pokazatelja koji sačinjavaju indeks Women in Work su: razlika u plaćama među spolovima, sudjelovanje žena u radnoj snazi, razlika između sudjelovanja žena i muškaraca u radnoj snazi, nezaposlenost žena i zaposlenost žena na puno radno vrijeme.

Island i Švedska ostaju dvije najviše rangirane zemlje OECD-a, dok se Novi Zeland priključuje najboljoj trojci prvi put od prve objave Indeksa 2013. godine. Norveška je pala na 5. mjesto, a pretekla ju je Slovenija.

Ujedinjena Kraljevina postupno napreduje i s 13. mjestom nalazi se iznad prosjeka OECD-a, a na drugom mjestu je među zemljama G7, iza Kanade.

U međuvremenu su Irska (17. mjesto) i Nizozemska (19. mjesto) poboljšale rejting od prošle godine zahvaljujući poboljšanjima u većini pokazatelja u indeksu, a naročito u smanjivanju stope nezaposlenosti žena u Nizozemskoj.

- Iako su organizacije sada mnogo svjesnije komercijalnog imperativa povećavanja raznolikosti i uključenosti u svojim organizacijama, prave i učinkovite promjene mnogima su još nedostižne. Učinkovita promjena unutar organizacija zahtijeva kombinaciju strateške jasnoće, odgovornosti, mjerljivosti i transparentnosti, izjavio je Yong Jing Teow, viši ekonomist PwC-a.

Što ravnopravnost spolova donosi Kini i Indiji?

Ove je godine PwC prvi put analizirao što dvije od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, Kina i Indija, mogu dobiti promicanjem ravnopravnosti spolova i sudjelovanja žena u radnoj snazi. Zajedno, ove dvije zemlje trenutačno uključuju više od dvije trećine globalne ženske radne snage.

U Kini bi ukidanje razlike u plaćama među spolovima od 25 % imalo najveći učinak i generiralo bi povećanje zarade žena od 34 %, što je ekvivalent 2 bilijuna američkih dolara. U Indiji bi povećanje stope zaposlenosti žena na jednaku razinu kao u Švedskoj generiralo povećanje BDP-a za 7 bilijuna američkih dolara, što je ekvivalent povećanju BDP-a Indije od približno 79%.

- Društveni i privatni sektor u Indiji sve više pokreću inicijative za zapošljavanje sve većeg broja žena i poticanje ekonomskih prilika. Jedan od primjera je program STEP (Support to Training and Employment Programme) čiji je cilj usavršavanje žena lošeg socio-ekonomskog stanja i poboljšavanje zapošljivosti u različitim sektorima, izjavila je Sharmila Karve, PwC-ova globalna voditeljica aktivnosti za raznolikost i uključenost.

21. travanj 2024 22:23