Korona i biznis
13. ožujak 2018.

Izmjene zakona komunalnim poduzećima uskraćuju tržišne djelatnosti, moguća poskupljenja

Devetnaesti put od prvog Zakona o komunalnom gospodarstvu iz 1995. u tijeku su izmjene. Zakon inače regulira održavanje cesta, zelenih površina, groblja, javne rasvjete, građevine javne namjene i čistoću javnih površina, a iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izmjene demantiraju. Od upućenih u problematiku doznaje se da će najnovije izmjene zakona, navodno, donijeti poskupljenja za građane, javlja Novi List.

Početkom veljače prihvaćen je prijedlog zakona u prvom čitanju u Saboru, dok bi se u drugom čitanju trebao naći prije ljetne stanke koja počinje 15. srpnja.

>>>Oporba: Zakon o komunalnom gospodarstvu vodi prema ‘centralizaciji, privatizaciji i liberalizaciji’

Zbog izmjena se komunalna poduzeća više neće smjeti baviti tržišnim djelatnostima. Konkretno, komunalno poduzeće za održavanje groblja i dalje će u nadležnosti imati prodaju grobnih mjesta, uređenje i održavanje groblja, ali neće nuditi uslugu prodaje pogrebne opreme, vijenaca, osmrtnica, organizaciju pogreba općenito, već će za taj dio posla biti zadužena privatna poduzeća.

Skuplja će biti i grobna mjesta, ovisno o ponudi i potražnji.

Osim što će građani za ukop pokojnika morati ići na dva mjesta, godišnja grobna naknada mogla bi biti višestruko skuplja osim ako grad ili općina za komunalce ne izdvoje dovoljno iz proračuna, upozorila je Sonja Polonijo, dugogodišnja direktorica crikveničke Murvice, a danas suradnica Udruge gradova i savjetnica Hrvatske udruge stanara i suvlasnika

>>>U novom broju Lidera: Komunalne usluge – Plenkovićeva Vlada otvara vrata privatnom kapitalu

- Dosad su komunalna poduzeća zaradom od tržišnih djelatnosti krpala rupe zbog nedovoljnih proračunskih izdvajanja jedinica lokalne samouprave za uređenje javnih i zelenih površina, održavanje sportskih dvorana i sličnih kroničnih gubitaša. Komunalne tvrtke sad više te rupe neće imati čime krpati, i jasno je tko će sve to platiti - građani, kaže Polonijo.

Sav profit ići će privatnicima

Primjerice gradsko groblje, koje je dosad organizacijom sprovoda ostvarivalo neto dobit zahvaljujući kojoj su godišnje grobne naknade za građane, iz koje se plaća održavanje groblja, mogle iznositi stotinjak kuna godišnje. No izmjenama Zakona će, upozorava Polonijo, sve što nosi profit ići privatnicima, a održavanje groblja morat će se nadoknaditi iz gradskih i općinskih proračuna, ili pak kroz povećanje grobne naknade.

>>>Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja: Gradonačelnik Duspara iznosi neistine

- Posljedica ovakvih zakonskih rješenja je sasvim sigurno poskupljenje komunalnih usluga korisnicima, odlijevanje profita u privatne džepove i, kroz to, slabljenje davatelja komunalnih usluga. Gradovi i općine, čija su groblja do sada bila financijski samoodrživa, susrest će se s neminovnošću povećanih proračunskih izdvajanja za njihovo održavanje, kaže Polonijo, uvjerena da će ovo zakonsko rješenje poskupjeti i tržišne i komunalne usluge.

Iz Ministarstva pak ističu da nema razloga očekivati poskupljenje komunalnih usluga, navodeći da nema pouzdanih podataka da se prihodom od obavljanja tržišne djelatnosti financira obavljanje komunalnih djelatnosti.

Komunalci ne smiju ostvarivati ekstra profit

Ipak, istovremeno navode da u dobrom broju slučajeva trgovačka društva obavljaju tržišne djelatnosti ispod uobičajene cijene na tržištu, što može upućivati na zaključak da se tržišne djelatnosti obavljaju sredstvima namijenjenima za obavljanje komunalnih djelatnosti.

>>>Ministarstvo graditeljstva: Nitko prema predloženom Zakonu neće ostati bez stana, doma

- Posebna ‘poslastica‘ su javne i zelene površine, zatim gradske sportske dvorane, u koje se privatnici sada ne guraju, ističe Polonijo.

Smatra da se iz odgovora Ministarstva može zaključiti da komunalci profit iz komunalnih djelatnosti prelijevaju u tržišne djelatnosti, iako ekstra profite prema načelima komunalnog gospodarstva uopće ne smiju niti imati.