21. rujan 2018.

Iznenadio pad cijena kukuruza, sojinog zrna i sojine sačme

WASDE izvještaj nas je opet uspio iznenaditi i potaknuti pad cijena i više nego što je bilo za očekivati. Cijene kukuruza su pale 6 usd/mt, sojino zrno 5 usd/mt, a cijena sojine sačme ja pala za velikih 10 usd/mt što itekako pogoduje svima onima koji nisu još ugovorili potrebne količine.

USDA predviđa visok prinos američkog kukuruza te povećanje proizvodnje za 2% što će rezultirati većih zalihama kukuruza na globalnom nivou.

U narednim tjednima promatrati ćemo američku žetvu i čekati hoće li prinosi doseći entuzijastične brojke iz USDA izvještaja.

Prerada američkog sojinog zrna u kolovozu je dosegla rekordne nivoe, a trgovinski rat s Kinom i novi ogromni urod znatno utječe na cijenu koja prema sadašnjim pokazateljima nikako neće rasti.

U  južnom Peruu  preostaje još  480 000 mt ribe do ispunjenja kvote obzirom da je još uvijek ribolov zabranjen.

>>> Poskupilo riblje brašno, cijena žitarica bez većih promjena 

Cijene ovosezonskog ribljeg brašna rastu, prema izvještajima čak 50 usd/mt. Nešto više od 30% tj. 130 000 mt proizvedenog ribljeg brašna je već unaprijed prodano, a kvota je postavljena na 2 milijuna mt.

Prema JCI Intelligenceu Kina će u 2018.godini uvesti 50 000 mt manje ribljeg brašna što bi u konačni iznosilo oko 1,43 milijuna mt.

Brojke pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine Peru izvezao 850 000 mt ribljeg brašna od čega je 700 000 mt otišlo u Kinu  dok 94% peruanskog ribljeg brašna odlazi u Aziju.

JCI China Feed Conference je startala 20. rujna i okupit će sve svjetske proizvođače riblje brašna na jednom mjestu što će biti izvrsna prilika za sklapanje novih poslova.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]