Korona i biznis
12. lipanj 2018.

Iznimno kreativan dizajn rasvjete Hendrixova mosta nagrađen u New Yorku

Dizajn rasvjete Zelenog mosta, popularnog Hendrixova mosta u Zagrebu, realiziran prema projektu Deana Skire i njegovog tima, osvojio je prestižnu IES Special Citation nagradu u New Yorku, za "izniman pristup u dizajnu rasvjete uz korištenje svjetla kao umjetničke forme".

Svečana dodjela nagrade održat će se 9. kolovoza u Bostonu, u povodu 45. godišnjice održavanja konferencije IES Illuminating Engineering Society, društva koje je međunarodni autoritet na području rasvjete. Riječ je o nagradi koju dobivaju projekti s iznimno kreativnim i originalnim idejama.

>>>Werner Klement: Nije uvijek lako, ali izađite iz zone komfora, upoznajte što više poduzetnika

- Veliko nam je zadovoljstvo primiti ovakvu značajnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji s projektima koji iza sebe imaju renomirane timove i globalne investitore, rekao je u povodu nagrade Dean Skira.

- Ponosni smo što možemo doprinijeti promociji naše države i u ovako specijaliziranom segmentu kao što je dizajn rasvjete i arhitektura, dodao je.

Autor je niza nagrađivanih projekata poput Eurasia tunela koji povezuje Europu i Aziju, Svjetlećih divova u Puli i uvale Čikat te raznih proizvoda. Nedavno je nagrađen i za dizajn kružnog toka u Puli IALD nagradom u Chicagu. Skira je član međunarodnih udruženja IES Illuminating Engineering Society i IALD International Association of Lighting Designers.

>>>Priče o zadovoljstvu: Arhitekt Ante Vrban i Nenad Bakić na TEDx-u u Zagrebu

Dizajn rasvjete željezničkog mosta u Zagrebu ističe njegovu prepoznatljivu zelenu boju, dok RGB rasvjetu aktivira vlak svojim prolaskom što svjetlosni efekt čini dinamičnim. Projekt je započeo 2014. te je uz podršku i suradnju s Gradom Zagrebom i HŽ Infrastrukturom d.o.o. realiziran u svibnju 2017.