Aktualno
StoryEditor

Izum o kojem svi pričaju: Napravio pisoar koji urin pretvara u struju

07. Listopad 2017.

Ima li kraja dovitljivosti izumitelja koji u svakoj organskoj materiji vide mogućnost stvaranja obnovljivog izvora energije? Sudeći prema posljednjem izumu, pisoaru koji urin pretvara u električnu energiju, dovoljno snažnu da napuni vaš mobilni telefon, mogućnosti su doista beskonačne.

Ioannis Ieropoulos, znanstvenik Bioenergetskog centra u Bristolu, osmislio je pisoar koji urin pretvara u električnu energiju. Prvotno, izum je namijenio izbjegličkim kampovima.

>>> Sve smo vještiji u ‘stvaranju’ vode iz zraka

- To je pisoar koji ide na urin i pogodan je za instalaciju u izbjegličke kampove. Može biti postavljen u slamove, sirotinjske četvrti. Pogodan je za instalaciju bilo gdje gdje nema izgrađene infrastrukture, Ieropoulos idealistično objašnjava za DW.

https://www.facebook.com/dw.globalideas/videos/10154004880001710/

Urin, pojašnjavaju znanstvenici, nije samo otpadni proizvod ljudskog tijela. Urin je gorivo pomoću kojeg je moguće napuniti baterije. Otpadne vode desetljećima su problem za stanovnike mnogih gradova. Međutim taj bi se problem mogao uskoro riješiti. Još 2012. u Tehnopolisu smo izvještavali o istraživanjima mikrobnih gorivih stanica koje provode stručnjaci američkog Oregon State Universitya.

>>> Novi izum, mini antena mogla bi biti prekretnica u razvoju moždanih implantata

-Uspijemo li tu tehnologiju prenijeti u komercijalni sektor, otpadne vode postat će velik proizvođač energije uz relativno nizak utrošak energije, rekao je profesor Sveučilišta u Oregonu Hong Liu. Značaj istraživanja u Oregonu skriva se u činjenici da su, do sada postojeći modeli iskorištavanja fekalnog otpada imali i negativne nusproizvode, poput sumporvodika i metana, koji su štetni za okoliš. Najnovija istraživanja usmjerena su na sustave koji nisu štetni za okoliš, a uspješno proizvode električnu energiju.

- Ovo je vrlo važan korak prema našem cilju. Kanalizacija je zapravo gorivo koje rabimo za proizvodnju električne energije. Još tražimo neka poboljšanja u dizajnu katodne komore i nastojim bolje razumijeti interakciju između različitih mikrobnih vrsta. Ali jasno je da se novim pristupom dobivamo znatno više energije, rekao je medijima Frank Chaplen, izvanredni profesor biološkog i ekološkog inženjeringa na Sveučilištu Oregon.

26. travanj 2024 11:09