22. svibanj 2018.

Izuzeće od američkih carina: Prvim danom lipnja EU bi mogao ‘zapeti u slijepoj ulici‘

Čini se da europski prijedlozi o daljnjem otvaranju tržišta za američke proizvode, uključujući automobile, nisu potaknuli Washington da odustane od prijetnje trajnim carinama na uvoz čelika i aluminija, kazala je u utorak povjerenica Europske unije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je carine od 25 posto na uvoz čelika te od 10 posto na uvoz aluminija, pozivajući se na nacionalnu sigurnost. Ujedno je proizvođačima iz EU-a odobrio izuzeće do 1. lipnja ovisno o ishodu pregovora s europskim predstavnicima.

Prošlog su tjedna čelnici EU-a postigli dogovor o četiri područja o kojima su spremni raspravljati, uključujući lakši pristup tržištu za američke industrijske proizvode, ali samo pod uvjetom da SAD odobri trajno izuzeće za uvoz čelika i aluminija iz EU-a.

>>>Odluka STO-a: Amerika će imati pravo uvesti kaznene carine EU

Nakon objave prijedloga povjerenica EU za trgovinu razgovarala je s američkim kolegom Wilburom Rossom, ali njezin je dojam da Washington nije zadovoljan.

"Čini mi se da smatraju da to nije dovoljno", kazala je Malmstrom novinarima prije sastanka ministara EU-a o trgovini.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn također je izrazio pesimizam.

"Mislim da ćemo 1. lipnja ponovo zapeti u slijepoj ulici", kazao je Asselborn. "Možda ćemo napraviti korak naprijed kada su u pitanju naši ustupci Amerikancima. Moguće je da ćemo ići u smjeru kvota. Sve je moguće, ali situacija je teška", dodao je.

>>>Smanjenje trgovinskog deficita: Kina pristala kupovati više američke robe

EU je spreman raspravljati o proširenju pristupa europskom tržištu industrijskih proizvoda, uključujući automobile, i javnim natječajima, te o energetici, posebno ukapljenom prirodnom plinu (LNG), o mogućoj suradnji regulatora i o reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Izvozno orijentirana Njemačka, najviše zainteresirana za izbjegavanje trgovinskog sukoba, ocijenila je danas da su prijedlozi europskih čelnika prvi korak, prognozirajući "intenzivnu raspravu" kako bi se utanačio sporazum prihvatljiv i za Europu i za SAD.

"Vrijeme curi", kazao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier. "Znamo što je na meniju i sada moramo sastaviti dobar obrok. Mislim da je to izvedivo", kazao je.

>>>Mnuchin: Spriječen mogući trgovinski rat

SAD je dosada odobrio trajno izuzeće od carina na čelik i aluminij Australiji, Argentini, Brazilu i Južnoj Koreji, ali im je odredio uvozne kvote.

Europska povjerenica za trgovinu kazala je da su po njezinom mišljenju kvote za EU neprihvatljive ako ne budu utvrđene na razini izvoza iz prethodnih godina.

"Mi smo pak stekli dojam da oni zapravo žele ograničiti uvoz čelika i aluminija u SAD", kazala je Malmstrom.