28. svibanj 2018.

‘Izuzetno pozitivna‘ priča iz Križevaca: Građani prvi put investicijama financiraju sunčanu elektranu

Nakon što je Zelena energetska zadruga (ZEZ) započela prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije, trebalo je manje od 10 dana da se kampanjom grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Križevcima prikupi potreban iznos. Veliki interes građana za investiranje potvrđuje da su građani spremni podržati ovakve projekte.

[caption id="attachment_344202" align="aligncenter" width="750"] Foto: Screenshot/ZEZ[/caption]

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima do početka jeseni bit će postavljena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su po prvi puta u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog povratiti s kamatama.

- Kampanju smo u prvom redu pokrenuli s ciljem osvješćivanja potrebe i prednosti koje ovaj način ulaganja donosi naročito za građane u Križevcima. Dokaz da smo u tome uspjeli je i da je trećina ukupne investicije prikupljena upravo od Križevčana- ističe Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje (ZEZ).

Ukupno pedestak građana i nekoliko udruga i malih poduzeća odlučili su podržati obnovljive izvore energije, a iz ZEZ-a dodaju da je interes građana za ulaganje gotovo dvostruko premašio potreban iznos unatoč činjenici da je svatko mogao uložiti maksimalno 10.000 kn. Zbog toga su već sada na horizontu novi projekti u Križevcima, ali i u drugim hrvatskim gradovima.

Stjepan Mikec iz društvenog poduzeća Act Grupe, ujedno jedan od podržavatelja i ulagača zaključio je da se sada može hvaliti da je među prvih 50 građana u državi koji su uložili u obnovljive izvore energije.

>>>ZEZ započeo prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije

- Osim što je riječ o izuzetno pozitivnoj priči, ovo je projekt od opće društvene koristi i šalje jako važnu poruku - da već danas gradovi, sela i otoci mogu kao zajednica odlučiti da se razvijaju na održiv način i, uzevši energiju u svoje ruke, odabrati jeftiniju, čišću i pametniju budućnost”, zaključuje Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea koji je podržao ZEZ-ov model građanske energije.

Grad Križevci će nakon povrata investicije investitorima biti bogatiji za prve sunčane kilovate no ne misle stati na tome.

- Znao sam da će projekt biti zanimljiv građanima i da će ga prepoznati i na nacionalnoj razini, ali zaista nisam očekivao da će već u tjedan dana biti prikupljena sva sredstva. Hvala svima koji su se uključili i tako doprinijeli da Križevci imaju prvi Križevački sunčani krov, a posebno hvala Zelenoj energetskoj zadruzi koja provodi ovaj projekt. Smjer Križevaca je prema energetskoj samoodrživosti, obnovljivim izvorima energije i uključivanju građana u razvoj grada. Ovo je bio prvi korak i sada nastavljamo dalje”, naglašava gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku  programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.