Aktualno
StoryEditor

Izvanredna uprava Agrokora prešutila informaciju o obnavljanju najma dućana na idućih 12 godina

08. Veljača 2018.

Južnoafrički Tower Property Fund objavio je 22. siječnja 2018. vijest da je nakon dužih pregovora s izvanrednim povjerenikom Agrokora napokon potpisan aneks Ugovora o najmu trgovačkih centara za razdoblje od sljedećih dvanaest godina, piše  Goranko Fižulić u kolumni za Telegram.

Fond je, naime, u siječnju 2016. od Agrokora kupio četiri trgovačka centra za 66,4 milijuna eura u lease back aranžmanu, a Agrokor i Konzum prije dva tjedna potpisivanjem Ugovora o najmu obvezali su se da će u narednih dvanaest godina unajmljivati od Južnoafrikanaca ta ista četiri centra po unaprijed dogovorenim fiksnim uvjetima.

Ramljak i suradnici tu su informaciju, čvrsto uvjereni u svoju nedodirljivost, jednostavno zatajili..

Ante Ramljak je, prije preuzimanja funkcije izvanrednog vladina povjerenika za Agrokor bio direktor i suvlasnik konzultantske tvrtke Texo Management. Naslijedivši Antonia Alvareza III koji se na mjestu direktora za restrukturiranje Agrokora zadržao tek šest dana, Ramljak je sa sobom u Cibonin tornj doveo komunikacijsku savjetnicu Kristinu Laco.

>>>Plenković: Nisam imao nikakvih saznanja o iznosima naknada za savjetnike u Agrokoru

Na dan kada je Ramljak preuzeo upravljanje koncernom u Texo Managementu još je uvijek radio njegov partner Tomislav Matić sa svoje dvije suradnice.

Pokušaj saniranja štete zbog savjetodavnih usluga

Nakon što su prošlog tjedna u javnost isplivale preslike tjedne fakture Texo Managementa za pružene usluge savjetovanja u prvom tjednu ove godine u iznosu od 242.893,76 kuna, Laco je krenula u saniranje štete. S obzirom da nije u potpunosti uspjela stopirati objavu kompromitirajućih faktura u medijima, koje su Texo i partneri ispostavljali zagrebačkoj podružnici AlixPartners Ukrajina, uslijedilo je slanje Izjave članova Privremenog vjerovničkog vijeća o podršci Anti Ramljaku.

>>>Zbog afere sa savjetnicima Todorić nadopunio kaznenu prijavu protiv Ramljaka

Preuzevši funkciju izvanrednog povjerenika u travnju prošle godine Ramljak je u svoj tim savjetnika izabrao ranije navedenog Matića, zatim Marka Delića i Branimira Bricelja iz Alter Capitala, te Kristinu Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

Tin Dolički angažiran je za pravna pitanja, zamijenivši odvjetnički ured Šavorić i partneri iako je u to vrijeme bio zastupnik američkog fonda Knighthead Capital Management (KHCM). Prema članku 12. Zakona o postupku izvanredne uprave, Ramljak može imati zamjenike, koje na prijedlog Vlade imenuje Trgovački sud u Zagrebu.

Zašto Vlada nije nikada imenovala zamjenike Izvanrednom povjereniku nije poznato, ali Ramljak jest iskoristio svoje pravo i obavezu iz istog članka Zakona i imenovao AlixPartners za savjetnika za restrukturiranje.

>>>Petrov: Vlada je licemjerna kada govori da nije znala za situaciju u Agrokoru

Odluka je objavljena krajem travnja, a istog dana potpisan je Schedule 1 Ugovora o savjetovanju između tvrtki Texo Management i AlixPartners. Prema današnjim interpretacijama, Ante Ramljak trebao je biti ugodno iznenađen kada je narednog dana ugledao svoje dojučerašnje pouzdane savjetnike u timu AlixPartners.

Iz državnog vrha jedina koja je pokušala stati u obranu vezano uz iznose savjetničkih honorara je Martina Dalić, dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odabir savjetnika i iznose naknada nazvala ‘amoralnim‘, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković samo je kazao da sve to skupa ‘nije simpatično‘.

Dvije opcije za Plenkovića

Premijer Plenković uzeo je vremena za dodatnu analizu, a na raspolaganju mu stoje dvije opcije za izlaz iz situacije. Prva je otkaz Ramljaka i Dalić čime bi na sebe preuzeo izravnu odgovornost za nagodbu, a za što mu je zbog odredbi Ugovora potrebna suglasnost Zagrebačke Banke, KHCM-a i Alix Partnersa.

>>>Goranko Fižulić: Premijer se želi riješiti Ramljaka, ali ne može iz dva razloga

Druga opcija je progledati svima kroz prste, zbog čega će snositi krivnju jer nije spriječio njihovu samovolju, bahatost i aroganciju.

Prema Ugovoru bi Agrokor do 2028. trebao platiti najam u iznosu od 59,8 milijuna eura kako bi bio oslobođen daljnje obaveze rada u tim prostorima

Ovdje dolazimo do epizode koja je u javnosti ostala nezamijećena, a koju su Ramljak i suradnici, čvrsto uvjereni u svoju nedodirljivost jednostavno zatajili, piše Fižulić za Telegram. Riječ je o aneksu Ugovora o najmu trgovačkih centara od Južnoafrikanaca za sljedećih dvanaest godina što smo spomenuli na početku priče.

Riječ je najmu centara koje čine zagrebački Meridijan 16 na Gračanskoj cesti u iznosu od 10,47 eura po četvornom metru, najstariji Superkonzum, onaj u Vukovarskoj u Zagrebu gdje najam iznosi 25,5 eura za četvorni metar, zatim Sub City Centre u Srebrenom kod Dubrovnika za 14,66 eura po četvornom metru i Superkonzum u Velikoj Gorici gdje četvorni metar stoji 9,99 eura.

>>>Dalić: Plaće su velike jer je posao kompleksan; Ramljak ima moje povjerenje dok je sve po zakonu

Prema Ugovoru bi Agrokor do 2028. trebao platiti najam u iznosu od 59,8 milijuna eura kako bi bio oslobođen daljnje obaveze rada u tim prostorima, a preuzimanjem upravljanja koncernom od strane Ramljaka fond se zabrinuo što će biti s tim poslom.

Da je zabrinost bila neopravdana pokazalo se prije dva tjedna kada je Ramljak potpisao aneks kojim su potvrđeni uvjeti najma, dok je samo za Superkonzum u Vukovarskoj cijena smanjena za 20 posto, što znači da će Agrokor i Konzum u narednih 12 godina platiti 57,4 milijuna eura, umjesto 59,8 milijuna.

Ostaje pitanje zašto je o tom događaju Tower Property Fund službeno obavijestio građane Južnoafričke republike, dok je izvanredna uprava domaću javnost odlučila zakinuti za tu informaciju.

 

26. travanj 2024 04:33