22. ožujak 2018.

Izvješće o sreći: Finci najsretniji, a opet se ubijaju, piju alkohol i antidepresive

U nedavno objavljenom UN-ovom Svjetskom izvješću o sreći, Finska je zauzela prvo mjesto, ali bez obzira na te zaključke donesene na temelju objektivnih parametara, Finci su i dalje u vrhu po stopi samoubojstava, te konzumaciji alkohola i antidepresiva.

UN-ovo izvješće odmah iza Finske smješta njezine skandinavske susjede, te Švicarsku, Nizozemsku, Kanadu, Novi Zeland i Australiju.

>>>Istraživanje: Hrvati su sretni, Italija najpesimičnija zemlja svijeta

Finci i druge zemlje na vrhu popisa najbolje stoje u ključnim područjima koja govore o ljudskoj sreći: prihodima, očekivanom životnom vijeku, socijalnim naknadama, slobodi i poverenju, kaže UN.

Dobra ravnoteža između privatnog i poslovnog života

Sreća Finaca temelji se na činjenici da su sve njihove temeljne potrebe zadovoljene i ukupno gledano, svakodnevni život Finaca vrlo je harmoničan.

Finska je izvrsna u svim onim područjima o kojima ovisi životno zadovoljstvo: ima dobro funkcionirajuće institucije, socijalnu jednakost, slobodu, nisku korupciju, te povjerenje u vlasti i u druge ljude.

Razlike u plaćama su male, a godišnja prosječna plaća 2015. bila je 25.694 eura.

Uz Norvešku, Finska je jedina europska zemlja koja je između 2014. i 2016. uspjela smanjiti broj beskućnika.

Ima učinkovit zdravstveni sustav, fleksibilne radne sate i velikodušni rodiljni dopust, što omogućuje dobru ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

>>>‘Ministarstvo potpune sreće’ nezaboravna je plejada likova, slomljenih i ponovo spojenih

Finci ne stavljaju pod znak pitanja ni visoke poreze - potrebne da bi javne službe bile učinkovite, niti mjere štednje vlade čiji je cilj bio nakon krize potaknuti ekonomski oporavak.

I vjeruju svojoj državi:  81 posto  Finaca ima povjerenje u obrazovni sustav, njih 75 posto u zdravstveni sustav, zaključci su UN-a.

Zemlja je to u kojoj vrlo malo ljudi ide u crkve, ali puno u saune.

>>>Beč najbolji, Zagreb 98. grad po kvaliteti življenja

Ipak, UN-ovo izvješće neke je iznenadilo.

- Kada smo to čuli, mislili smo da je greška, smije se Ulla-Maija Rouhiainen, a 64-ogodišnja umirovljenica koja živi u Helsinkiju.

Kada bi UN-ova definicija sreće ignorirala ključne objektivne indikatore i temeljila se isključivo na subjektivnom mjerenju pozitivnih emocija, tada Finci "ne bi bili ni među prvih deset", smatra filozof Frank Martela.

Jer unatoč prvom mjestu na ljestvici najsretnijih, Finci i dalje imaju visoku stopu samoubojstava, puno konzumiraju alkohol i uzimaju antidepresive.