Aktualno
StoryEditor

Izvoz u prvom polugodištu porastao gotovo 14 posto

09. Kolovoz 2017.

Hrvatski robni izvoz u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je 49,65 milijardi kuna, što je za 13,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno je porasla i vrijednost uvoza i to za 10,13 posto, na 79,83 milijarde kuna. Najnoviji podaci DZS-a ukazuju na nastavak dvoznamenkastih stopa rasta izvoza i uvoza.

Ipak, to su nešto niže stope rasta nego u prvih pet mjeseci, kada je hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 15,7 posto, a uvoz povećan za 12,1 posto.

>>>HGK: Industrija kozmetičkih proizvoda kontinuirano raste; povećava se i izvoz

Deficit polugodišnje vanjskotrgovinske robne razmjene iznosio je 30,17 milijardi kuna ili 1,3 milijarde više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je stopa pokrivenosti uvoza izvozom porasla 2,1 postotni bod, na 62,2 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austrije očekivali su nastavak rast i izvoza i uvoza i u prvih šest mjeseci.

- Visoke stope rasta izvoza roba potvrđuju pozitivne učinke ulaska u jedinstveno europsko tržište, ali prije svega činjenicu da se sve više hrvatskih poduzeća, osobito malih i srednjih, okreće inozemnom tržištu. Povećanjem prihoda od izvoza u bilancama umanjuje se ovisnost o razmjerno malom hrvatskom tržištu, brže se prenose nova znanja i tehnologije, umanjuje se ranjivost gospodarstva te se omogućava stvaranje novih radnih mjesta, navode iz RBA.

>>>Ledo započeo s izvozom u Portugal

Ističu i kako će očekivanja da će gospodarstva EU-a i ostalih važnijih vanjskotrgovinskih partnera i u nadolazećem dijelu godine bilježiti jačanje potražnje, donijeti i rast hrvatskog robnog izvoza, dok će s druge strane izvoz usluga (turizma), kao i jačanje domaće potražnje generirati uvoz, što upozorava na potrebu jačanja konkurentnosti hrvatskog realnog sektora.

U prvih šest mjeseci Hrvatska je povećala izvoz roba u članice EU-a za 9 posto, na 32,16 milijardi kuna, dok je izvoz u zemlje izvan EU-a porastao 24 posto, na 17,5 milijardi kuna.

Istodobno, iz EU-a je uvezeno 62,12 milijardi kuna vrijednih roba ili 7,5 posto više, dok je iz nečlanica EU-a uvezeno 17,71 milijarda kuna ili 20,4 posto više.

27. travanj 2024 11:14