19. kolovoz 2017.

Izvršni direktor Infosysa dao otkaz zbog ‘mobbinga‘

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Izvršni direktor indijskog IT diva, Infosysa, Vishal Sikka, dao je otkaz na mjesto izvršnog direktora zbog, kako je rekao "malicioznih i osobnih napada na njega", a zbog načina na koji je upravljao tom globalnom kompanijom.

U pismu u kojemu obrazlaže razloge zašto je dao otkaz, Sikka kaže kako više nije mogao raditi svoj posao zbog "konstantnog ometanja i negativnosti".

>>>Infosys usvojio Trumpov protekcionizam, prošle godine ‘uvezao’ pet tisuća više zaposlenika

Utemeljitelji Infosysa, koji još uvijek drže 12 posto udjela, javno su kritizirali vodstvo tvrtke i optuživali ih za pogreške u načinu upravljanja tom korporacijom.

Tvrtka Infosys priopćila je kako će Sikka biti imenovan na drugu dužnost unutar kompanije, a na njegovo mjesto doći će dosadašnji zamjenik direktora, Pravin Rao.

Zbog skandala, dionice Infosysa na burzi u Mumbaiju zabilježile su pad od 7 posto.

>>>Comping i Infosys Finacle potpisali ugovor o suradnji

-U odluci o otkazu doktor Sikka naveo je niz distrakcija, negativnosti i osobnih napada na njega, zbog čega je menadžmentu onemogućeno provođenje odluka, navodi se u priopćenju tvrtke koju prenosi International Business Times.

-Članovi Uprave razumiju razloge ostavke doktora Sikke te izražavaju žaljenje što je do toga došlo, rečeno je u službenom priopćenju.

+Otkaz je kulminacija sukoba na relaciji uprave Infosysa i jednog od osnivača te tvrtke, Narayana Murthya, koji je kritizirao Sikku i njegovog zamjenika Raoa, zbog povišica na plaći i načina korištenja privatnih aviona i prometala, kako bi se susreli s potencijalnim klijentima. Murthya je, također, doveo u pitanje i akviziciju posrnule softverske kompanije Panya, za koju je Infosys iskeširao 200 milijuna dolara.

>>>U Karlovcu svečano otvoren Razvojni centar Infosysa

-U zadnjih nekoliko mjeseci svi smo izloženi netočnim, malicioznim i prilično osobnim napadima. Optužbe su se pokazale netočnima, što su pokazale i brojne istrage. Unatoč tomu, napadi se i dalje nastavljaju i to od strane ljudi od kojih bismo trebali imati podršku u povećanju konkurentnosti tvrtke, napisao je u obrazloženju otkaza.