05. srpanj 2017.

Jack Ma: Digitalna revolucija može izazvati Treći svjetski rat

https://www.youtube.com/watch?v=DIhudEzOU0I

Utemeljitelj Alibabe Jack Ma prošle je godine proveo čak 800 sati putujući svijetom, a u ovoj godini planira na putu provesti 1.000 sati. Sve kako bi propovijedao svoju rastuću platformu za e-trgovinu, globalizaciju i umjetnu inteligenciju. Ovaj kineski milijarder nedavno je na konferenciji Gateway 17 održanoj u Detroitu razgovarao i s novinarima CNBC-a. Izdvojili smo najzanimljivije dijelove intervjua.

- Najveće svjetske tvrtke - poput Applea, Alphabeta i Amazona - postale su tako dominantne da analitičari  tvrde kako zapravo imaju monopol na tržištu. No Ma vjeruje da je moć tih titana u opadanju budući da sve više malih poduzeća, zahvaljujući internetu, postaju prvi izbor za kupce.

>>> Umjetna inteligencija: Poduzetnici ulaze u novu dimenziju delegiranja poslova pametnijima

Na sastanku s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u siječnju, Ma je ​​kazao kako Alibaba planira stvoriti milijun novih radnih mjesta za Amerikance u narednih pet godina, uglavnom poslujući s malim tvrtkama, čije će proizvode plasirati diljem zemlje.

Prijetnje i prilike koje nose globalizacija i umjetna inteligencija također zaokupljaju osnivača Alibabe.

- Zato putujem, razgovaram sa svim vladama i državnim čelnicima i kažem im da se brzo kreću. Ako se ne pokrenu dovoljno brzo, bit će nevolja, objasnio je Ma i nastavio: - Dakle, kada vidimo da nešto dolazi, moramo se pripremiti još dok to nešto stiže prema nama. Moje je uvjerenje da morate popraviti sustav dok još funkcionira.

Umjetna inteligencija, vjeruje Ma, može pomoći ljudima. Čelni čovjek Alibabe je mišljenja kako će u narednih 30 godina ljudi raditi samo četiri sata dnevno i možda četiri dana u tjednu.

>>>Ma: Kroz 30 godina najbolji izvršni direktori bit će roboti

No Ma upozorava kako će bogati i siromašni - radnici i šefovi - bit će sve više negativno pogođeni automatizacijom i umjetnom inteligencijom ukoliko vlade država ne odluče reagirati i donijeti teške odluke, koje se ponajprije tiču obrazovanja, a zatim i promjene paradigme radnog odnosa.

- Prva tehnološka revolucija uzrokovala je Prvi svjetski rat. Druga tehnološka revolucija izazvala je Drugi svjetski rat. Jasno vam je u kojem smjeru idem. Umjetna inteligencija eliminirajući poslove, tj. digitalna revolucija može prouzročiti treći svjetski rat, kazao je.

- Mislim da nikada ne bi trebali napraviti strojeve koji funkcioniraju poput ljudi. Trebali bismo osigurati da stroj može raditi stvari koje ljudska bića ne mogu učiniti. Strojevi, ionako nikada neće imati mudrost i iskustvo života svojstveno samo čovjeku – zaključuje Ma.