29. travanj 2019.

Jadran diže plaće. Pogledajte kakve će pogodnosti odsad imati radnici

Nakon Valamara i Jadranskih luksuznih hotela, još je jedna turistička tvrtka odlučila povećati plaće svojim radnicima.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Uprava crikveničkog Jadrana dogovorili su novi kolektivni ugovor, koji se primjenjuje od 1. travnja. Prema njemu, svi radnici zaposleni u operacijama, uz plaću za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz 2019. godine, dobit će 1.000 kn kao neoporezivi primitak. Također, radnici će za te mjesece dobiti stimulativni dio plaće u visini od 6%.

Povećan je i budući stimulativni dio plaća s 30 na 50 posto, a uvedena je solidarna pomoć za rođenje djeteta u visini neoporezivog iznosa. Zaposlenici će imati više dana godišnjeg odmora (22), dopusta za rođenje djeteta (5), dana za davanje krvi (2), a u jednoj godini radnik može koristiti do 10 dana plaćenog dopusta u odnosu na dosadašnjih 6 dana.

Od sada svi radnici imaju pravo na isplatu troškova prijevoza i na relacijama kraćim od 2 km od mjesta stanovanja, a u slučajevima dvokratnog rada s prekidom dužim od 6 sati ostvaruju pravo na isplatu u visini pojedinačne karte za svaki dolazak na posao.

Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja ove godine.

Hoće li Hrvatska i dalje jahati na valu povećanja plaća? Podsjetimo, već su to učinili Konzum, Ina, JYSK...