Korona i biznis
11. siječanj 2018.

Jadran: Ne znamo tko su članovi Udruge vjerovnika bivših radnika i malih dioničara

Crikvenička hotelijersko-turistička tvrtka Jadran reagirala je u četvrtak na priopćenje Udruge vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana, navodeći kako nemaju informacija tko su članovi udruge te kako je dio članova udruge u nekom obliku sudskog spora s tvrtkom zbog čega ne mogu komentirati te sporove.

Iz Jadrana navode kako im Udruga, iako su je u nekoliko navrata to tražili, nije dostavila popis članova te nemaju informaciju tko su članovi navedene Udruge.

>>> Vjerovnici i mali dioničari Jadrana za brzu privatizaciju i novu Upravu

"Navedena Udruga prema vlastitim navodima okuplja 40-ak bivših radnika Jadrana od kojih je većina u nekom obliku sudskog spora s Jadran d.d. u kojem ima svojeg pravnog zastupnika odnosno angažiranog odvjetnika kojih ih zastupa u tim sporovima, a koji su redom proizašli iz stečajnog postupka nad Jadran d.d. ili prije. S obzirom da su navedeni sudski postupci u tijeku, nismo u mogućnosti komentirati iste", objavili su iz crikveničkog Jadrana putem Zagrebačke burze.

Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana danas je priopćila da podupire brzu i kvalitetnu privatizaciju tvrtke, zalaže se za izvansudsku nagodbu radnika vjerovnika i Uprave Jadrana te očekuju imenovanje nove i stručne Uprave.

Udruga podupire odluku Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) o početnoj cijeni i provedbi postupka prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju 70,74 posto dionica Jadrana i očekuje da CERP prihvati obvezujuću ponudu za kupnju Jadrana jedne od renomiranih hotelskih tvrtki koja ima reference u hotelijerskoj djelatnosti, putem samostalne ili zajedničke ponudu s nekim od mirovinskih fondova u Hrvatskoj, i koja ima dugoročne interese razvoja hotelijerstva u Crikvenici.

>>> Dionice crikveničkog Jadrana od srijede ponovno za Zagrebačkoj burzi

Udruga podupire i odluku o uvrštenju dionica Jadrana na službeno tržište Zagrebačke burze, što je, ističu, bio višegodišnji zahtjev udruge prema većinskom vlasniku.

U toj udruzi smatraju da se sudski sporovi između radnika razlučnih vjerovnika i Jadrana trebaju riješiti što prije, sklapanjem nagodbe izvan suda, jer bi se tako okončali skupi i nepotrebni sporovi s preostalih otprilike 40 radnika. Navode da nekoliko radnika već ima pravomoćne presude u svoju korist te da nije jasno u čijem je interesu odugovlačenje potpisivanja nagodbe, budući su one već potpisane s ostalim velikim razlučnim vjerovnicima.

Iz te udruge ocjenjuju da rad bivšeg Nadzornog odbora Jadrana, opozvanog u lipnju lani, i aktualne Uprave, kojoj u siječnju istječe mandat, u razdoblju od izlaska iz stečaja u siječnju 2014. do danas karakterizira voluntarizam u upravljanju, koji se, kažu, očitovao u ishitrenim odukama o ulaganjima u hotele.

Od Nadzornog odbora u udruzi očekuju da nakon isteka mandata imenuje novog predsjednika Uprave Jadrana po kriterijima struke, koji će se znati nositi s izazovima turističkog tržišta i poslovanja.

Dionice crikveničkog Jadrana, njih 49,13 milijuna, uvrštene su u srijedu na službeno tržište Zagrebačke burze. Prvoga dana njima protrgovano za 1,8 milijuna kuna. Trgovanje je ta dionica otvorila uz cijenu od 10 kuna, a tijekom dana kretala se od 8,55 do 18 kuna, da bi prvi trgovinski dan zaključila uz cijenu od 9,00 kuna.

Danas su dionice Jadrana imale promet od 575,1 tisuću kuna, a svrstale su se u veće gubitnice s padom cijene za 13,33 posto, na 7,80 kuna.