Korona i biznis
15. srpanj 2019.

Jadranka Kosor nakon ostavke Gorana Marića: Nije pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati

Društvene mreže pune su reakcija na najveću političku vijest dana - ostavku ministra državne mirovine Gorana Marića. Među prvima je na Twitteru novonastalu situaciju komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor. Vrlo jezgrovito iznijela je problem: Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati.

Gotovo pa očekivana je bila reakcija oporbenjaka Gordana Marasa koji je, kao i mnogo puta dosad, ustvrdio da je premijer Plenković taj koji bi trebao podnijeti ostavku. "[Ostavku treba dati Andrej Plenković! Slažete li se?] Raspad sistema u Vladi RH. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?"

Njemu se pridružio i glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila novi izbori, piše Hina.

"Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministar, odlazi iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu“, poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Počela je igranka

Zastupnik GLAS-a, Goran Beus Richembergh, za N1 je komentirao: "Počela je igranka, Vlada se trese, ovo je vjerojatno jedna od posljedica medijskog pritiska i onoga što se radi u Saboru i parlament je postao dosta krupno poprište rasprave o Vladi. Premijer po svaku cijenu želi izbjeći rasprave o Vladi i nastoji da ministri sami podnesu ostavke".

Beus Richembergh upozorava da premijer nije dobro birao jer je osim kabineta i za koalicijske partnere izabrao ljude ‘s repovima‘.

"To je posljedica obrasca ponašanja vladajuće stranke za koji smo mislili da ne postoji od trenutka uhićenja Ive Sanadera. I dalje je korupcija broj jedan tema u svim analizama u Hrvatskoj i pokazuje se da Plenković nije dobro birao svoj kabinet, jer nije provjerio o kakvim se ljudima radi. Plenković mora ozbiljno i hitro raditi ako želi spasiti svoj kabinet", kazao je zastupnik GLAS-a.

Podsjetimo, ministar državne imovine Goran Marić danas je nakon potpisivanja ugovora o darivanju državne imovine Novom Vinodolskom ustvrdio da je ovo zadnji ugovor koji je potpisao te potvrdio iznenađenim novinarima da je podnio neopozivu ostavku.

Nema sezone kiselih krastavaca

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je kako je Marićeva ostavka iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji, prenosi Hina.

“Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju", poručio je Grmoja u ime svoje stranke.

"I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima", kazao je  Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

"U svakom slučaju, čini se da afere ove Vlade ne jenjavaju, pa ovo ljeto nećemo imati ni sezonu kiselih krastavaca", ocijenio je Grmoja.

Bez medija sve bi otišlo pod tepih

Saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je kako je Marićeva pozicija bila neodrživa, a ostaje otvoreno pitanje zašto i u ovom slučaju državne institucije nisu na vrijeme reagirale.

"Pozicija Marića bila je neodrživa, no otvoreno je pitanje zašto i u ovom slučaju institucije nisu na vrijeme reagirale - da mediji nisu radili toliki pritisak, taj bi slučaj otišao pod tepih ili se pak uopće ne bi otvorio", kazao je Sponza.

Glavni tajnik IDS-a smatra kako jedan od najvećih prioriteta Hrvatske mora biti jačanje institucija i ozbiljan rad na njihovom osamostaljivanju.

"Unatoč ostavci, i dalje ostaje glavni problem, a to je Vlada koja je rezultat prevare birača", poručio je Sponza.

Ministri s greškom

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se na ostavku ministra državne uprave Gorana Marića ustvrdivši kako ovu Vladu karakteriziraju "ministri s greškom", pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine.

"Ovu Vladu i premijera Plenkovića karakterizira neodlučnost, ministri koji su redom ‘roba s greškom‘ i kada ih se ulovi duboko do lakta u pekmezu pravda se da je netko nešto krivo shvatio, razgovara i gledaju se papiri, ali onda kada više nema nazad oni daju ostavke", izjavila je Mrak Taritaš Hini.

"Biti okružen s toliko ministara kojima nije problem to što rade nego im je problem kada ih mediji otkriju je apsolutno naopako", ocijenila je Mrak Taritaš dodavši kako to pokazuje da smo još prije dvije godine, kada je Most napustio Vladu, bili spremni za izvanredne izbore, a sada je to još i jasnije.