Korona i biznis
21. ožujak 2018.

Jadrolinija najavila novi trajekt za vanjske otoke vrijedan 25 milijuna eura

Završen je idejni projekt novog Jadrolinijina broda za vanjske otoke, a procjenjuje se da će brod prilagođen održavanju linija prema Lastovu, Visu, Korčuli i Hvaru stajati oko 25 milijuna eura, potvrđeno je u srijedu iz Jadrolinije.

Novim brodom Jadrolinija namjerava zamijeniti brod Lastovo, izgrađen 1970. godine, kapaciteta 60 vozila, koji je nedovoljan za ljetne potrebe te linije.

Novi brod moći će prevesti 900 putnika i 200 vozila, bit će dugačak 96, širok 18,2 metra, s gazom od 4,5 metara.  Postizat će brzinu od 18 čvorova, što će, navode iz Jadrolinije, skratiti vrijeme plovidbe do Hvara i Visa.

>>>Jadrolinija najavila novi brod za vanjske otoke vrijedan 25 milijuna eura

Smještaj automobila predviđen je na dvije palube iznad vodene linije, od kojih je jedna za prijevoz kamiona i tegljača. Predviđen je  jednostavan i brz ukrcaj i iskrcaj automobila preko široke krmene i pramčane rampe.

Iz Jadrolinije naglašavaju da će jedna od najvažnijih karakteristika novog broda biti mogućnost plovidbe u lošim uvjetima s obzirom na vjetar i more, tj. sigurno održavanje redovnih linija prema vanjskim otocima.

Dvije palube za automobile, kamione i tegljače

Smještaj automobila predviđen je na dvije palube iznad vodene linije, od kojih je jedna za prijevoz kamiona i tegljača. Predviđen je  jednostavan i brz ukrcaj i iskrcaj automobila preko široke krmene i pramčane rampe.

Putnici će na raspolaganju imati klimatizirani salon i kavanu te prostor na palubi, restoran i dva bara. Na brodu će se nalaziti nekoliko liftova za putnike, a pristup će biti prilagođen i osobama s invaliditetom.

>>>Očajni bodul: Musk je lansirao najsnažniju raketu u svemir, a ja ne mogu do Žirja

Smještaj za posadu predviđen je u jednokrevetnim kabinama s dnevnim svjetlom.

Predstoji izrada ugovorne dokumentacije, potom raspisivanje javnog natječaja za gradnju koja bi trebala trajati dvije godine, naveli su iz Jadrolinije.

>>>‘Četiri zvonika’: Rapskoj plovidbi predan novi trajekt vrijedan oko 7,8 milijuna eura, kuma Kolinda

Najveći nacionalni putnički brodar ranije je planirao proširiti flotu novim putničkim brodom, čija bi ukupna cijena, s projektiranjem i izgradnjom, bila veća od 50 milijuna eura, a kapacitet oko 2000 putnika i 200 vozila. Na međunarodnom natječaju za projektiranje tog broda bila je odabrana poljska tvrtka, ali se od tog projekta odustalo, a novi, jeftiniji idejni projekt, koji je odabrala nova Uprava Jadrolinije, izradila je domaća tvrtka.