Korona i biznis
05. srpanj 2018.

Jakovčić: Nitko nema pravo otimati slobodu na internetu i društvenim mrežama

https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=JMseKE1Mmhg

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) na plenarnoj je sjednici glasovao protiv prijedloga Odbora za pravosuđe (JURI) da pregovori između Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Europske komisije o Uredbi o autorskim pravima mogu početi odmah.

- Glasovao sam protiv odluka Odbora za pravosuđe, a time i protiv prijedloga Europske komisije. Nitko nema pravo otimati slobodu koja je na internetu i društvenim mrežama već postignuta, kazao je Jakovčić.

>>>Talijanska Wikipedia prestala s radom u znak protesta protiv zakona o online autorskim pravima

Protiv prijedloga Odbora glasovala je većina zastupnika. Od ukupno 627 europarlamentaraca protiv je bilo 318, a za prijedlog Odbora bilo je njih 278. 31 zastupnik bio je suzdržan.

- Uvjeren sam da Komisija, nakon ovog jasnog signala iz Europskog parlamenta, mora izaći s novim prijedlogom uredbe o autorskim pravima. Taj prijedlog treba uvažiti i slobodu i pravo na autorstvo kao i pravo na naknadu za autorstvo, ako takvo pravo treba uključiti u Uredbu. Znamo, naime, da američki autori, jednako kao ni europski, ne dobivaju novac od Googla i Facebooka, istaknuo je Jakovčić.

Otvaranje dijaloga

Postojeći Komisijin prijedlog Uredbe izazvao je polemike i strahove da će omogućiti cenzuru i ograničiti slobode na internetu. Po jednima, ako se predložena pravila usvoje, Google, Facebook, Yahoo i drugi internetski divovi morali bi plaćati naknadu za objavljivanje tuđih djela i vijesti na kojima prilično dobro zarađuju, a po drugima to predstavlja kraj slobodnog interneta kakvog danas poznajemo.

- Predlažem da Europska komisija razmisli o otvaranju dijaloga o tome treba li Europi nova zajednička internetska platforma. Ta bi platforma štitila europske autore, ali istodobno europskim građanima omogućavala slobodu izražavanja, naglasio je zastupnik IDS-a. Dodaje da, u nekim drugim okolnostima i pod drugačijim uvjetima, takve platforme imaju Kina i Rusija.

>>>EU uvodi pravila koja bi mogla zabraniti memeove

- Svoju internetsku platformu, naravno u demokratskim okolnostima, može imati i Europska unija. Teško ćemo stvoriti jedinstveno digitalno tržište bez pokretanja snažne europske internetske platforme ili više njih, poručuje Jakovčić.

- Nositelji projekta stvaranja internetske platforme, koja bi promovirala europsku kulturu i vrijednosti, trebali bi biti, s jedne strane, autori, a s druge strane korisnici koji zagovaraju maksimalnu slobodu interneta, zaključio je Jakovčić.