02. svibanj 2018.

Jakovčić: Plenković je morao biti hrabriji, Slovenci su promašili ‘ceo fudbal‘

‘Hrvatska ima jake argumente i ne moramo se bojati onoga što će se događati pred sudom‘, komentirao je europarlamentarac Ivan Jakovčić gostujući u programu N1 televizije usmeno izjašnjavanje Hrvatske i Slovenije, koje je sazvala Europska komisija, nakon optužbi Slovenije da Hrvatska odbijanjem primjene arbitraže krši europsko i međunarodno pravo.

Upitan što očekuje od današnjeg saslušanja, istaknuo je ‘kako ono danas neće rezultirati ničim konkretnim, ali vjeruje da će Europska komisija pomoći u pronalaženju rješenja‘.

>>>Cerarova taktika o provedbi arbitraže na udaru slovenskih medija

‘Hrvatska je praktički pobijedila u tom sporu, a Slovenija nije ostvarila niti jedan od svojih strateških ciljeva. Kad bi Komisija ponudila sporazum sličnog teksta, i Hrvatska i Slovenija bi to mogle prihvatiti i mislim da bi to bilo odlično rješenje‘, rekao je Jakovčić.

‘Mislim da Slovenija nema šanse dobiti ništa ni na sudu, krenuli su s člankom 259, a rekli su im da krenu s člankom 273. Oni su sve to pomiješali, zapravo su ‘promašili su ceo fudbal‘, zaključio je.

>>>Plenković ocijenio da odnosi sa Slovenijom nisu dramatični

Smatra da je pogrešaka bilo i s hrvatske strane.

‘Mislim da smo mi napravili nekoliko grešaka, mislim da je lobiranje bilo preslabo, pretanko, premalo smo toga uložili. Što se tiče ponašanje Andreja Plenkovića, on je diplomat, igrao je toplo-hladno, ali trebao je biti hrabriji, reći da smo pobijedili u sporu, i iznaći rješenje‘.