Aktualno
StoryEditor

James K. Galbraith: Slobodno tržište je fikcija

08. Siječanj 2018.

Profesor James Kenneth Galbraith, svjetski poznati američki ekonomist, u intervjuu za Young Strategists osvrnuo se, između ostalog, na razloge ostavke bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa, rekao svoje viđenje Trumpove vladavine te objasnio zašto je slobodno tržište potpuna fikcija.

U svojoj knjizi Dobrodošli u otrovani kalež: Uništavanje Grčke i budućnost Europe (Welcome to the Poisoned Chalice: The Destruction of Greece and the Future of Europe) opisao je svoje iskustvo kao nekadašnji savjetnik Yanisa Varoufakisa. Za Young Strategists je pak rekao da nema nikakvih misterija oko razloga Varoufakisove ostavke.

- Yanis nije mogao potpisati kapitulaciju pod uvjetima koje su odredili vjerovnici. Kada ishod referenduma nije uspio nagovoriti vladu da se podigne, nije imao izbora nego podnijeti ostavku.

Činjenicu da je stranka Syriza primijenila program Europske unije umjesto svoga objašnjava kao kombinaciju ocjene vjerovnika, posebice Europske središnje banke i Euro grupe, i defetizma unutar ondašnje grčke vlade.

Trumpova tragedija i farsa

Početak predsjedničkog mandata Donalda Trumpa Galbraith vidi kao pola tragedije i pola farse.

- Radi se o tragičnom razotkrivanju određenih vitalnih dijelova vlade, posebno u području zaštite okoliša, zaštite saveznih zemalja i prirodnih resursa, sigurnosti na radu i zdravlja, provođenja građanskih prava i ravnopravnosti pravde. Većina ostalog, pogotovo zakonodavni program, do sada je uglavnom bila farsa. Međutim, s poreznim zakonom stvari bi mogle zauzeti dramatičan preokret.

>>>James Galbraith: Prije ulaska u eurozonu pričekajte ‘idejnu reformu’ EU

Također, Galbraith je opisao vrlo naprednu fazu raspadanja i kaosa u kojem leži kapitalizam. Smatra da se ‘kapitalistički model‘ srušio već davne 1930. godine, a ono što je izgrađeno u posljednjih osam desetljeća zapravo je mješoviti model s velikim stabilizacijskim i regulatornim elementom koji je dopustio učinkovito funkcioniranje sustava i da nadmaši ‘socijalistički model‘.

- Iluzija da bi kapitalistički model mogao biti obnovljen došla je do izražaja kada je pao socijalizam.

Predatorska država

U svojoj knjizi Predatorska država: Kako konzervativci napuštaju slobodno tržište i zašto bi trebali i liberali (The Predator State: How Conservatives Abandoned the Free Market and Why Liberals Should Too) kritičan je prema institucijama.

- Slobodno tržište je fikcija koja nikada nije postojala, ali je bila razumna mitološka cjelina u 18. stoljeću. U 20. i 21. stoljeću nije moguće pokrenuti bilo koji veliki dio bilo kojeg modernog gospodarstva bez regulatornog okvira koji će spriječiti elemente tog gospodarstva od samouništenja.

Također, profesor Galbraith je u intervjuu za Young Strategists rekao da ekonomija nije znanstvena disciplina ni u jednom modernom smislu pojma znanosti.

- Postoje neki ekonomisti koji zamišljaju da imaju ‘čisto tehnička rješenja‘, a to je često znak napuhanog samopouzdanja. No, postoje i drugi ekonomisti koji uglavnom djeluju kao agenti njihovih saveznika i sponzora i često nije lako razlikovati jedne od drugih. Da bi bili učinkoviti u političkom svijetu, stručnjaci moraju biti uključeni u političke procese, a davno je prošlo vrijeme kada su stručnjaci u područjima fizike, inženjerstva i pravnih procesa dobili jednaku važnost kao ekonomisti u raspravama o politici.

>>>Jack Ma: Digitalna revolucija može izazvati Treći svjetski rat

U knjizi Kraj normalnog: Velika kriza budućnosti i rasta (The End of Normal: The Great Crisis and the Future of Growth) James Galbraith govori o povijesti krize u kojoj se nalazi kapitalistički sustav. Smatra i da je nemoguće vratiti rast i politiku punog zapošljavanja, dok neki tvrde suprotno ukazujući na ‘startup boom‘ i nove poslove vezane uz digitalnu revoluciju.

- Digitalna revolucija prvenstveno radi na smanjenju zaposlenosti na isti način na koji je motor s unutarnjim izgaranjem smanjio ‘zapošljavanje‘ konja. Broj novih radnih mjesta u digitalnim tehnologijama izrazito je malen. Stoga je jasno da se nova radna mjesta moraju stvoriti uglavnom u područjima u kojima se ljudi ne mogu zamijeniti digitalnim uređajima. Ima mnogo takvih područja, izazov je jedino dizajnirati institucije koje mogu stvarati i održavati poslove u tim područjima.

20. travanj 2024 09:29