Aktualno
StoryEditor

Janaf intenzivirao poslovne aktivnosti, neto dobit 143 milijuna kuna

29. Srpanj 2017.

U prvoj polovici 2017. obilježio je Jadranski naftovod d. d. (JANAF) porast poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna, te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna.

JANAF d.d., kao društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je u petak, 28. srpnja, Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine. Tako je JANAF prvu polovicu 2017. godine obilježio porastom poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna, priopćile su u subotu Korporativne komunikacije toga dioničkog društva.

>>>Janaf u prvom tromjesečju s 27,5 posto većom neto dobiti

Kako je istaknuto, i dalje se nastavlja trend ostvarivanja prihoda poslovanjem s kupcima na inozemnim tržištima gdje je ostvareno gotovo 70 posto prihoda iz temeljne djelatnosti.

Intenziviranje poslovnih aktivnosti

Navedeno je kako je JANAF u navedenom razdoblju intenzivirao poslovne aktivnosti te je krajem prošle i početkom ove godine sklopio nove ugovore s NIS Gazprom Neftom, Vitolom S.A. iz Ženeve, Unipetrolom RPA iz Praga, Croduxom, Glencorom iz Baara u Švicarskoj, Molom, Petracom iz Ženeve te s Inom. Potpisani su i novi ugovori za pružanje dodatne usluge miješanja različitih vrsta nafte tzv. blending, što je nova usluga koju JANAF pruža svojim poslovnim partnerima i koja čini nove prihode JANAF-a.

>>>Janaf i Ina dogovorili posao vrijedan oko 150 milijuna kuna

Pri tome, kako stoji u priopćenju, treba istaknuti da su novougovorenim poslovima, između ostaloga, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat JANAF-ovih intenzivnih investicijskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Tijekom 2017. nastavljen je investicijski ciklus koji je u posljednjih pet godina premašio milijardu i pol kuna.

U prvoj polovici 2017. godine financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti – koeficijent likvidnosti je 9,1, koeficijent zaduženosti nula, koeficijent ekonomičnosti 1,89, neto profitna marža 38,69 posto, stopa EBITDA 76,05 posto.

>>>Predložena dividenda Janafa 165 kuna po dionici

"Ekonomsko financijski pokazatelji odraz su pravovremenih investicijskih aktivnosti te otvaranja prema inozemnim tržištima i usmjeravanja prema izvozu“, smatra predsjednik Uprave JANAF-a dr. sc. Dragan Kovačević.

19. travanj 2024 18:01