27. srpanj 2018.

Janaf u prvih pola godine ostvario dobit od 145 milijuna kuna

Jadranski naftovod je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit u iznosu od 145,4 milijuna kuna, što je za 1,2 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su iz u petak objavljenog financijskog izvješća te kompanije.

Ukupni prihodi Janafa u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 357,3 milijuna kuna, što je u odnosu na plan više za 3,9 posto, ali je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad za 3,8 posto.

>>>Janaf: Dobit u investicije, a ne u dividendu

Uprava Janafa taj pad ukupnih prihoda na međugodišnjoj razini objašnjava padom prosječnog tečaja američkog dolara za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naime, kako navode, ukupni prihodi tvrtke mjereno u američkim dolarima bilježe povećanje od 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u odnosu na planirane prihode veći su za 8,6 posto.

U ukupnim prihodima Janafa poslovni prihodi imaju udio od 98,6 posto. Poslovni su prihodi tvrtke u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 352,4 milijuna kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 2,7 posto, a u odnosu na plan više za 3,1 posto.

>>>Janaf premašio planiranu dobit za 41,7 posto

Kako ističe Uprava tvrtke u sažetku poslovnih rezultata, poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno je 234,6 milijuna kuna, ili 68,4 posto prihoda od temeljne djelatnosti, dok je na domaćem tržištu ostvareno 108,2 milijuna kuna, ili 31,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti Janafa.

Ukupni rashodi Janafa u prvom su polugodištu ove godine iznosili 179,9 milijuna kuna, što je 8,3 posto manje nego u isto vrijeme lani, a 18,5 posto manje od planiranih rashoda.

Bruto dobit Janafa u prvih šest mjeseci iznosi 177,4 milijuna kuna, a neto dobit 145,4 milijuna kuna. I bruto i neto dobit su za 1,2 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a za 44 posto veći od plana, navodi se u izvješću.

>>>Janaf ugovorio suradnju s NIS-om i MOL-om

U prvom je polugodištu Janaf u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu financiranu iz vlastitih sredstava uložio 248,6 milijuna kuna.