Aktualno
StoryEditor

Jandroković: ‘Narod odlučuje‘ cilja oslabiti politički sustav

07. Svibanj 2018.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je u ponedjeljak da je glavna namjera Inicijative za referendum za promjenu izbornog zakona oslabiti politički sustav, te ustvrdio da umjesto toga treba jačati i demokratizirati političke stanke i edukaciju. Građanska inicijativa "Narod odlučuje" najavila je da će od 13. do 27. svibnja prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a cilj je, kao su najavili, osigurati veće odlučivanje birača o njihovim saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije.

"Meni se čini da je glavna namjena oslabiti politički i stranački sustav kakav imamo sada. Naravno da on ima svoje slabosti, daleko je on od idealnog, ali ne znači da svaka promjena donosi nešto dobro. Postoje promjene koje mogu uzdrmati i ono dobro što postoji," izjavio je Jandroković u Saboru nakon što je otvorio simuliranu saborsku sjednicu studenata.

>>>‘Narod odlučuje’ provodi mini-anketu tko bi u Saboru podržao referendum za izmjene izbornog sustava

Ističe da se umjesto izmjena izbornog zakona treba koncentrirati na prednosti koje sadašnji politički sustav nosi, otklanjati nedostatke, jačati i demokratizirati političke stranke te jačati edukaciju.

"Mislim da rastakanje političkih stranaka ne vodi bilo čemu dobrom. Mislim da je jačanje sustava, obrazovanje i demokratizacija stranaka bolji put nego individualno naglašavanje samo onih pojedinaca koji će, koristeći najčešće društvene mreže i masovne medije, skretati pozornost na sebe", kazao je Jandroković.

"A što se u stvari krije iza njih kao osoba, to otkrijemo tek kada oni postanu ovdje političke zvijezde ili zvjezdice kod kojih vrlo često nema nikakvog bitnog sadržaja, već se sve vodi na neku atrakciju ili jeftinu formu", ustvrdio je.

>>>Jandroković: Politička prestrojavanja i nestabilnost nam ne trebaju, kao i ni velika koalicija

O mogućem zahtjevu za ocjenu ustavnosti te inicijative Jandroković je kazao da će o tome zauzeti stav naknadno. Predsjednik Sabora komentirao je i demografsku situaciju u zemlji ustvrdivši da Vlada radi na tome, ali da uvijek treba činiti više.

"Po mom mišljenju Vlada rada dosta, izmijenjeni su neki zakoni i donesene neke mjere za demografiju, gospodarski brojevi su pozitivni, treba koristiti u potpunosti i članstvo u EU. Čini se dosta, ali kada je u pitanju ostanak i povratak stanovnika, nijedna mjera sama po sebi nije dovoljna, treba ih puno i uvijek treba činiti više kako bi se stanje popravilo", rekao je.

Naglasio je da je iseljavanje jedan od najvećih problema koji Hrvatska ima, ali i da je taj problema prisutan u Hrvatskoj desetljećima, kao i da je do iseljavanja u većoj mjeri došlo nakon punopravnog članstva u EU.

>>>Plenkoviću HDZ prejak, Jandrokoviću snažan kao devedesetih

"Dio njih odlučilo je otići u druge zemlje smatrajući da su tamo bolje plaće i bolji uvjeti života. To jest njihovo pravo, a zadaća politike je da što veći broj ljudi ne samo ostane nego i da se vrati. A to možemo napraviti tako da popravimo gospodarsku situaciju u zemlji", rekao je, istaknuvši pritom da su gospodarski rezultati vrlo dobri, da nas očekuje vjerojatno najuspješnija turistička sezona u povijesti, te da veliki broj radnih mjesta nije popunjen.

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na gotovu praznu sabornicu u prošlom tjednu podsjetivši da su se neki saborski klubovi na predsjedništvu Sabora snažno zalagali da Sabor radi svaki tjedan.

"Sada kada smo počeli raditi svaki tjedan, vidimo da je interes, pa i kod tih klubova koji su bili vrlo naglašeno da se radi svaki tjedan, puno manji i da njihovi zastupnici ne dolaze", rekao je i dodao kako očekuje da zastupnici dolaze na svoja radna mjesta.

19. travanj 2024 14:08