Korona i biznis
17. travanj 2018.

Jandroković prvi predsjednik Sabora u posjetu Srbiji

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravit će u srijedu i četvrtak u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji, što je nastavak političkog dijaloga između dvije zemlje nakon nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Riječ je o prvom službenom posjetu predsjednika Sabora Srbiji uopće, kažu iz Jandrokovićeva ureda.

Predsjednik Sabora u srijedu će se sastati sa svojom kolegicom, predsjednicom parlamenta Majom Gojković te će sudjelovati u otvaranju Ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.

>>>HGK otvara predstavništvo u Beogradu

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Posjet srbijanskog predsjednika Vučića, koji je boravio u Zagrebu u veljači ove godine na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dosad je već rezultirao sastancima resornih ministarstva vezanih uz rješavanje otvorenih pitanja, kao i sastancima radnih tijela za rješavanje pitanja nestalih, odbora za manjine i odbora za trgovinsku suradnju te je u tom pogledu službeni posjet predsjednika Sabora nastavak političkog dijaloga na najvišoj razini, navodi se u priopćenju.

>>>Vučić o posjetu Hrvatskoj: Novinari su napadali kao ‘osice’, to nije nimalo ugodno

Otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu bit će i povod za razgovore o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Bit će riječi i o europskoj suradnji između dviju država, u okviru pristupnog procesa Srbije Europskoj uniji.

Važna tema službenog posjeta, dodaje se u priopćenju, bit će pitanje položaja i prava hrvatske manjine u Srbiji, a tim povodom Jandroković će posjetiti Suboticu i o položaju hrvatske manjine razgovarati s njezinim predstavnicima u Srbiji.