Aktualno
StoryEditor

Jandroković: SDP cijeli Sabor drži kao taoca; HDZ i sam može osnovati povjerenstvo za Agrokor

08. Listopad 2017.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako je osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor jedan od prioriteta ove Vlade, a ukoliko SDP nastavi opstruirati rad Sabora, moguće je da će HDZ to povjerenstvo osnovati sam.

"I to je jedna od opcija. Ako kolege iz SDP-a nastave s ovakvim igrama, mi ćemo razmisliti o tome da bez njih osnujemo povjerenstvo. Ne želimo nositi teret lažnih optužbi koje dolaze od strane SDP-a da mi nešto izbjegavamo i da se bojimo osnivanja povjerenstva. Ne - ako će to trebati dokazati, mi ćemo dokazati i na taj način", rekao je Jandroković odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj u povodu Dana neovisnosti.

>>> Bauk: Analiziramo zahtjev HDZ-a da u povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri

"Bit će onako kako mi odlučimo da će biti. Mi smo većina, mi imamo odgovornost, njihove igre i igrice nas ne zanimaju", poručio je.

Istaknuo je kako nije istinita informacija da je na sjednici Sabora u petak na dnevnome redu prvo trebalo biti povjerenstvo za Agrokor a ne, kako je i bilo, izbor sudaca Ustavnog suda.

"Ne znam otkud se pojavila ta informacija, vjerojatno iz redova SDP-a, koji svojom disfunkcinalnošću i međusobnim svađama u stvari drže kao taoca cijeli Hrvatski sabor, cijelu hrvatsku javnost i sve hrvatske građane", ustvrdio je predsjednik Sabora.

"Prošli puta je na dnevnom redu prva točka bila izbor sudaca Ustavnog suda, a nakon toga je trebalo doći povjerenstvo za Agrokor. Mi želimo izabrati suce Ustavnog suda, smatramo da je Ustavni sud iznimno važna institucija i jedan od temeljnih stupova hrvatske države. A isto tako, spremni smo odabrati i članove povjerenstva - prvo osnovati povjerenstvo pa izabrati njegove članove, u skladu s prijedlozima svih političkih stranaka koje će sutra u radu tog povjerenstva sudjelovati", rekao je.

>>>Oporba: Marić je ‘inficiran’, brojke loše, a povjerenstvo nužno

"Međutim, ne možemo pristati na način na koji to radi SDP", napomenuo je te ocijenio kako je SDP "podijeljen između sebe te daje potpuno različite signale i informacije".

Upozorio je također kako je u sabornici u petak bilo svega 22 SDP-ova zastupnika. "Za izbor ustavnih sudaca potreban nam je 101 glas, a kada se zbroje predstavnici vladajuće koalicije, kojih je tada bilo 75, i 22 SDP-ovca, to je 97. Dakle, bilo je neizvjesno da li bi u petak, da smo išli glasovati o ustavnim sucima, uopće imali dvotrećinsku većinu", pojasnio je Jandroković.

"Zato očekujem da sjednemo, da se dogovorimo, da vodimo računa o tome da je izbor ustavnih sudaca zaista iznimno važan za stabilnost države, a što se tiče povjerenstva, HDZ je spreman isto tako izabrati i članove povjerenstva i završiti ovu trakavicu koja nikom ne ide u korist", poručio je.

Kako će izgledati dnevni red saborske sjednice u srijedu, 11. listopada, još nije mogao potvrditi, ali je kazao kako će se u dogovaranju oko njegove dinamike voditi računa o tome da se izaberu i ustavni suci i da se osnuje povjerenstvo te izaberu njegovi članovi.

>>>‘Paralelni sustav financiranja’: SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor

Jandroković je na Mirogoju predvodio saborsko izaslanstvo u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, priključivši se u obilježavanju Dana neovisnosti državnom vrhu na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Premijer je tom prigodom odbio odgovarati na pitanja koja se ne tiču obilježavanja Dana neovisnosti, a na novinarski komentar da se ministar financija Zdravko Marić u prosincu prošle godine zbog sukoba interesa izuzeo od odlučivanja u HBOR-u o kreditu tvrtke iz koncertna Agrokor, da bi potom, tri mjeseca poslije, "samostalno otišao Ivici Todoriću", Plenković je odgovorio:

"Što se tiče niza aktivnosti, konzultacija koje su se provodile u siječnju, veljači, ožujku pa sve do donošenja i aktivacije Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja za RH, vodili su se brojni razgovori, a sve u interesu opće dobrobiti i očuvanja hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog sustava i sprječavanja negativnih efekata na gospodarstvo, na zaposlene, na turističku sezonu".

"Sve korake koje smo napravili bili su u toj funkciji. Ako se obavljaju razgovori, ne znači da se donose odluke", ustvrdio je premijer Plenković.

24. travanj 2024 01:19