Aktualno
StoryEditor

Jandroković u Stockholmu razgovarao o urbanom održivom razvoju

25. Travanj 2018.

Prvi radni dan dvodnevnog uzvratnog posjeta Švedskoj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je zaključio razgovorima s gradonačelnicom Stockholma Evom-Louise Erlandsson Slorach te ministricom za migracije Helénom Fritzon. Razvojni projekti glavnog grada Švedske u području održivog urbanog razvoja u kojemu Stockholm raspolaže velikim iskustvom i velikim rezultatima bili su tema razgovora Jandrokovića i gradonačelnice, a razmotrili su i mogućnosti suradnje sa Zagrebom. U tu svrhu Erlandsson Slorach upućen je poziv za posjet Zagrebu i Hrvatskoj, navodi se u priopćenju Saborske službe za medije.

>>>Symbio city Hammarby Sjostad ogledni je primjerak pametnog grada

O Hammarby Sjostadu, dijelu švedskog glavnog grada Stockholma, upravo je na prošlotjednoj 4. Liderovoj konferenciji Smart Cities 2018. Pametnim rješenjima do održivog grada, govorio Erik Freudenthal iz Smart City Sweden. Smart City Sweden osnovala je švedska Vlada, kako bi se isprobala rješenja zaštite okoliša i razvoja pametnih gradova. Taj dio Stockholma bio je prije industrijska zona, da bi se danas prema konceptu symbio city razvio u primjer pametnog grada.

>>> Miodrag Šajatović: Smart rješenja smanjit će iseljavanje, privući investitore

Izgrađeno je novo stambeno naselje s infrastrukturom pametnog grada kroz javno i privatno partnerstvo, rekao je Freudenthal, a koristili su se materijali koji nisu štetni po okoliš. Voda se pročišćava i pokušava se smanjiti njena potrošnja, od vode se dobiva bio plin i poljoprivredno gnojivo, a građani su poticani da koriste javni prijevoz umjesto automobila. Smeće se, pak, odvaja u spremnike, nakon čega ga usisavaju podzemni cjevovodi.

Posjet Švedskoj odvija se na poziv predsjednika parlamenta Riksdaga, Urbana Ahlina. U hrvatskom izaslanstvu su i zastupnici Ines Strenja-Linić, Dragica Roščić te Ante Babić.

25. travanj 2024 03:58