04. listopad 2017.

Jandroković: Želimo istragu Agrokora ‘bez političkih obračuna‘

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako je cilj vladajuće većine jasan - izabrati suce Ustavnog suda, ali ne žele to povezivati s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor koje, naglasio je, treba raščistiti sve vezano uz taj koncern, a da se pritom ne ide u "jeftinu politizaciju".

- Želimo osnovati istražno povjerenstvo i vodimo računa da ono, kada bude osnovano, ni na koji način ne utječe na istragu koju provodi DORH, kao ni da se ovo pitanje koristi za političke obračune, kazao je Jandroković novinarima u Saboru.

>>>Pavić: Sljedeći tjedan započinju pregovori sa sindikatima javnih službi

Naglasio je kako je želja HDZ-a i Vlade da se ispita sve vezano uz Agrokor, napominjući da je Vlada osigurala dodatnih pet milijuna kuna za rad DORH-a.

- Da ima bilo kakvih razloga da se to zataškava, to se ne bi učinilo. Naš je interes da se sve oko Agrokora raščisti da se vidi tko su odgovorne osobe, a da se pritom ne ide u jeftinu politizaciju, poručio je.

Upitan je li točno da istražno povjerenstvo ne bi počelo s radom prije 15. studenoga, Jandroković je odgovorio da se o tome još razgovara s kolegama iz oporbe.

Istaknuo je kako to ne znači da zna da će DORH do polovice studenoga pokrenuti istragu, dodavši da mu je poznato da se provode istražne radnje te se čeka izvješća revizije, ali mu nije poznato kakav će biti konačan ishod.

Nije htio odgovoriti zašto vladajući traže da povjerenstvo s radom počne tek 15. studenoga, uz obrazloženje da se o tome razgovara i da ne želi nikakvim izjavama naštetiti kvaliteti tih razgovora, jer vjeruje da se u normalnoj atmosferi može doći do zadovoljavajućeg ishoda za sve zainteresirane.

>>>Todorić: Izvanredna uprava Agrokora je primjer nesposobnosti i bezakonja

Jandroković je rekao i kako se nadao da će Sabor danas glasovati o sucima Ustavnog suda jer, naglasio je, nema nikakvog razloga povezivati izbor ustavnih sudaca s istražnim povjerenstvom za Agrokor, kako to čini SDP.

- Ona strana koja to pokušava povezati čini grešku, kazao je.

Bauk: SDP ne mora poslušati stav HDZ-a da u povjerenstvu ne sjede bivši ministri

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je nakon sjednice kluba novinarima komentirao stav HDZ-a da u istražnom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri i članovi HBOR-a, poručivši da SDP ne mora poslušati taj stav.

>>>Dalić: Postoji odličan temelj za unaprjeđenje gospodarske suradnje s Rusijom

- Naši se članovi ne boje biti u povjerenstvu, niti se boje da bi ono moglo naći nešto što njima ne bi išlo u prilog, kazao je Bauk. Dodao je da su se dvije strane približile u stavovima, a glasat će se kada se potpuno približe. Hoće li to biti u petak, ovisi o spornim točkama kao što su tko će biti član povjerenstva, ali i dinamika rada povjerenstva u listopadu, pojasnio je.