Aktualno
StoryEditor

Japan nadomak ublažavanja imigracijskih pravila za ‘fizikalce‘

03. Studeni 2018.

Japanska vlada odobrila je nacrt zakona kojim bi se ublažila imigracijska pravila u zemlji. Takvi, nazovimo ih „opušteni“ zakoni stvorili bi dvije nove kategorije viza za strane radnike koji bi radili u sektorima gdje nedostaje radne snage, javlja BBC.

Prije svega, fokus je na sektore građevinarstva, poljoprivrede i zdravstva u kojima bi se primjenjivala nova imigracijska pravila.

Radnici u prvoj kategoriji viza moći će raditi u zemlji pet godina te će biti u mogućnosti dovesti svoje obitelji, ali samo ako posjeduju određenu vještinu potrebnu japanskom gospodarstvu.

>>>Japanski modni tajkun prvi će na privatno putovanje do Mjeseca

Radnici s većom razinom vještina, koje Japanci odrede kao potrebne, mogli bi se kvalificirati i za višu kategoriju viza te bi na kraju mogli podnijeti zahtjev za prebivalištem.

Parlament još nije odobrio nacrt tog zakona koji se našao na udaru oporbenih stranaka koje su izrazile zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na plaće, ali i na porast stope kriminala.

„Ovaj predloženi zakon neće utjecati na politiku useljavanja u zemlju. Japan će prihvatiti samo inozemne radnike koji imaju specifične vještine i mogu odmah raditi na rješavanju ozbiljnih nestašica radne snage, i to samo u sektorima koji ih zaista trebaju“, rekao je Shinzo Abe, premijer Japana.

17. travanj 2024 15:21