Aktualno
StoryEditor

Japancu smanjili plaću za nekoliko tisuća eura - išao na pauzu tri minute ranije

27. Lipanj 2018.

Odlasci na pauzu tri minute prije predviđenog vremena državnog službenika vodovodne tvrtke u Japanu koštali su nekoliko tisuća eura i ukor. Njegovi su nadređeni čak sazvali konferenciju za novinare gdje su radnikovo ponašanje opisali žalosnim, te se ispričali zbog cjelokupne situacije, a otkrili su i da je 64-godišnji radnik istu stvar učinio 26 puta u sedam mjeseci, prenosi Index.

Radnik je prekršio zakon o javnim službenicima u kojem piše da su obavezni biti strogo koncentrirani na posao. Kultura rada u Japanu često zna biti pogubna, što pokazuje slučaj 31-godišnje novinarke koja je preminula od zastoja srca jer je u jednom mjesecu odradila 159 prekovremenih sati.

>>>‘Karoshi’: Mjesec s dva dana odmora i 159 prekovremenih sati ubio mladu novinarku

Japanci su i poznati po priznavanju pogrešaka javnih službenika, prošle se godine u studenome željeznička tvrtka iz Tokija ispričala na svojoj stranici jer je jedan od njihovih vlakova s postaje krenuo 20 sekundi ranije.

Kraj prekovremenog rada

Japanska vlada 2016. godine izdala je izvješće koje pokazuje da gotovo četvrtina anketa provedenih u tvrtkama pokazuje kako zaposlenici rade više od 80 prekovremenih sati mjesečno, zbog čega su odlučili konkretnije poraditi da spriječi sve više smrtnih slučajeva izazvanih zbog previše posla, takozvani karoshi.

Donji dom japanskog parlamenta donio je zakon koji bi trebao poboljšati uvjete na radnom mjestu uvođenjem jednakih plaća za jednaku količinu posla kako bi spriječili nepravedne tretmane ili neprijavljene zaposlenike. Zakon, ako bude usvojen, označit će kraj prekovremenog rada.

>>>Smanjenje prekovremenih Japancima će srezati plaće za gotovo 45 milijardi dolara

Gen Oka, nadležan za zaposlenike u vodovodnoj tvrtki u kojoj radi i kažnjeni zaposlenik, kazao je da je taj zaposlenik ustajao od svojeg stola tri minute ranije između 11.30 i 11.40 sati 26 puta od rujna 2017. do ožujka 2018. godine. Zaposlenik se pokušao opravdati kazavši da je odlazio u obližnji restoran u kojemu je naručivao ručak jer je trebao ‘‘promjenu ritma‘‘, na što mu je kontrola rekla da bi ručak trebao naručivati u vrijeme pauze, dakle između 12 i 13 sati. Kažnjeni zaposlenik rekao je kako mu je žao i kako se to više nikada neće ponoviti.

Građani podijeljeni

U tvrtki su primili poruke građana koji im se žale zbog ove situacije, ali i poruke potpore ljudi koji su im rekli da uopće ne bi trebali imati zaposlenika koji je spreman za vrijeme posla napustiti svoje radno mjesto. S druge strane Japanci na Twitteru su zbog ovog slučaja izrazili bijes kazavši da je nevjerojatno to što nije u redu otići 3 minute ranije po hranu, ali je u redu otići pušiti 15 minuta, dok je bilo i onih koji su upitali smiju li uopće otići na WC.

>>>Japanska željeznica ispričava se putnicima zbog ‘velike neugodnosti’ – vlak uranio 20 sekundi

U Hrvatskoj je situacija takva da se zaposlenici u većini tvrtki ne moraju prijaviti prilikom dolaska i odjaviti na odlasku s posla stoga su kašnjenja i uranjeni odlasci vrlo česti. Osim toga, pauze se znaju prolongirati što izgleda nikome ne smeta, a kamoli da bi se poslodavci zbog toga ispričali javnost.

16. travanj 2024 10:51