Aktualno
StoryEditor

Japanski guverner Kuroda dobio ‘deflacijsku‘ povišicu

25. Studeni 2016.

Guverner japanske središnje banke (BoJ) Haruhiko Kuroda je dobio povišicu od 0.9 posto za fiskalnu godinu zaključno s ožujkom, što znači da je svojom crkavicom prestigao američku kolegicu Janet Yellen (FED), ali ne i europskog guvernera Draghija (ECB).

Kuroda je za godinu dana određivanja monetarnih smjernica dobio 309,000 dolara, godinu prije, plaća mu je rasla za još skromnijih 0.4 posto. Yellen je prošle godine zaradila mizernih 199,700 dolara, dok je Draghi stvaranjem novca privrijedio 409,000 dolara. Istovremeno, Thomas Jordan iz Švicarske nacionalne banke se jedva nazire na dalekom horizontu s godišnjom plaćom od 864,000 dolara.

Bloomberg piše da Kurodina povišica "podcrtava štedljivost u porastu prihoda u Japanu i da je u kontrastu s guvernerovim pozivima kompanijama da agresivnije povise plaće kako bi pomogle revitalizirati ekonomiju." Pojedini ekonomisti procjenjuju da Japan treba rast osobnih dohodaka od tri posto da bi inflaciju cijena gurnuo na priželjkivanih dva posto. Možda bi se, u borbi protiv dva desetljeća deflacije, japanski guverner mogao ugledati na našeg Vujčića, koji je onomad donio odluku da sebi i viceguvernerima plaću poveća za 34 posto.

Hrvatska bilježi deflaciju proizvođačkih cijena 41. mjesec zaredom.

19. travanj 2024 01:33